maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fler mutbrott inom bygg och anläggning

Institutet mot mutor har kommit med sin senaste rapport som redovisar mutbrottsdomar i Sverige under 2024. Det är en nedslående läsning för bygg- och anläggningsbranschen.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Bygg- och anläggningssektorn stod för den största andelen av grova mutbrott förra året enligt Institutet mot mutor. Foto: ME/Linn Posse

Nionde upplagan av Rättsfallssamlingen från Institutet Mot Mutor (IMM) visar att mutbrotten blir allt grövre. Grovt givande av muta ökade kraftigt i svenska mutbrottsdomar under 2024. Denna brottsrubricering stod för nästan hälften av de fall där den åtalade dömts för givande av muta. Bygg- och anläggningssektorn stod i sin tur för den största andelen av dessa.

Transport och fordon är dock den sektor där mutbrott i antal är mest förekommande med närmare en tredjedel av det totala antalet domar 2024. De verksamheter som dominerar här är bilbesiktning och förarprov för körkort. Övriga sektorer i topp-4 är ordningsmakt, bygg och anläggning samt vård och omsorg.

När antalet företagare ökar bland mutbrottslingarna medför det också att deras företag drabbas. Antalet utdömda företagsböter i samband med mutbrottsdomar ökade med 200 procent under 2024, från två 2023 till sex 2024. Dessa fördelar sig jämnt mellan branscherna vård och omsorg samt bygg och anläggning.

Rättsfallssamlingen från IMM har producerats sedan 2017 och ger en överblick över svenska mutbrottsdomar. Samlingen sammanfattar föregående års rättsfall och redovisar relevant statistik för de senaste fem åren.

Ett exempel som IMM hänvisar till i årets upplaga gäller ett företag aktivt inom markarbeten. En styrelseledamot för ett företag med verksamhet inom markarbete har mutat en platschef i ett asfaltsbolag för utövningen av dennes anställning. Domen kom i juni förra året.

Åtalen i denna omfattande rättegång har bland annat bestått i grovt bokföringsbrott, grovt penningtvättsbrott, försvårande av skattekontroll och grovt givande och tagande av muta.

Brottsligheten bedömdes som grov eftersom det avsett betydande värde och ingått i en brottslighet som utövats systematiskt och i större omfattning, menar åklagaren. Platschefen döms för grovt tagande av muta och får fängelse i 1 år och 2 månader.

Styrelseledamoten står även åtalad för att själv eller tillsammans och i samförstånd med annan, uppsåtligen lämnat otillbörliga förmåner till en annan person som arbetat som konsult/platschef för ett statligt infrastrukturbolag som anlitat markarbetsbolaget. Totalt har styrelseledamoten lämnat otillbörliga förmåner till konsulten/platschefen om totalt 635 000 kronor. Styrelseledamoten dömdes för en rad brott, bland annat grovt givande av muta, och fick fängelse i 3 år och 6 månader. Dessutom meddelas näringsförbud i 6 år. Konsultens aktiebolag åläggs att betala en företagsbot om 1 miljon kronor.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer