Boken som SVenska Bergteknikföreningen ger ut är illustrerad av Filippa Widlund och skriven av Johan Anderblad. Bild: Svenska Bergteknikföreningen.

Publicerad den: 2021.3.10

Förskolebarn ska lära sig bygga bergtunnlar

Rekrytering: Svenska Bergteknikföreningen ska ge alla förskolor i Sverige en gratis barnbok om bergbyggande. Alla barn mellan 3 och 6 år ska på så vis få lära sig läsa om hur man bygger tunnlar i berg.

Låst innehåll

Bergteknikföreningen resonerar som så att sprängningar kan uppfattas som något mörkt eller farligt, när det i själva verket är kreativt, roligt och spännande. Svenska Bergteknikföreningen hoppas nu att barn ska välja ett yrke i bergbranschen före andra yrken.

Alla förskolor i Sverige kommer därmed fram till 26 april kunna anmäla sig att få den nya boken ”Bojan och tunnelbanan”. Boken ”Bojan och tunnelbanan” skrivs av Läsambassadören Johan Anderblad och illustreras av Filippa Widlund. Det är en barnbok i serien om Bojan där Svenska Bergteknikföreningens ingenjörer Johanna Holmsten, Malin Lestander och Per Vedin varit med och säkerställt att fakta, begrepp och metoder är rätt.

ANNONS:

– Ett av Svenska Bergteknikföreningens främsta mål är att locka unga att välja vår bransch. Vi fokuserar bland annat på att locka fler studenter att välja inriktning mot bergbyggande men inser att intresset måste väckas mycket tidigare än så. Därför gör vi nu den här satsningen, berättar Per Vedin, ordförande i Svenska Bergteknikföreningen.

Svenska Bergteknikföreningen tecknade i december ett samarbetsavtal med förlaget Bonnier Carlsen att tillsammans ta fram en barnbok med fokus på berg- och tunnelbyggande. Boken kommer i en första specialutgåva att tryckas i 4000 exemplar och distribueras till alla förskolor som vill ha ett exemplar, först till kvarn gäller. Beställning görs på föreningens hemsida.
– Vi har varit väldigt noga med att säkerställa att allt beskrivs på rätt sätt vad gäller utförande och arbetsmiljö. Vi vill att alla barn ska förstå hur häftigt det är med bergbyggande säger Malin Lestander.

Bygg- och anläggningsbranschen står inför stora utmaningar framåt. Behovet av byggande under mark och byggande i berg ökar. För att klara av att möta behovet behöver fler förstå hur fantastiskt kreativt och roligt det är att jobba med berg. Att förstå och lockas av att bygga tunnlar, att bygga i berg, kan man göra oavsett ålder.

Behovet omfattar alla möjliga olika yrkesgrupper som ingenjörer för planering av gruva eller tunnel, kontrollanter, mättekniker, lastbilschaufförer, elektriker, bergarbetare för borrning, laddning, betongsprutning och berginjektering, med flera.

Taggar: , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2021.3.10

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören