Epiroc och Orica har samarbetat kring ett semiautonomt "leveranssystem" för sprängämnen. Foto: Orica

Publicerad den: 2020.11.24

Första steget mot autonom laddning

Teknik: Epiroc har tillsammans med sprängämnestillverkaren Orica utvecklat vad som enligt dem är världens första semiautonoma ”leveranssystem” för sprängämnen. Det bygger på ortdrivningsmaskinen Boomer M2 och gör att hela laddningsprocessen kan ske inifrån hytten.

Låst innehåll

– Med detta partnerskap fortsätter vi att höja säkerheten genom att kombinera världsledande teknik som kommer att göra skillnad i underjordiska gruvor. Avatel-prototypen representerar det första steget mot autonom laddning – ett viktigt steg i resan mot säkrare och mer produktiva sprängningsoperationer under jord. Vi ser fram emot att ge denna banbrytande lösning till kunder över hela världen, säger Epirocs underjordschef Sami Niiranen, i ett pressmeddelande.

Framförallt är maskinen framtagen för att öka säkerheten vid sprängningsarbete. Hela laddningsprocessen kan utföras inifrån maskinens hytt och detonering sker trådlöst då gruvan är utrymd. Maskinen bygger i grunden på Epirocs ortdrivningsmaskin Boomer M2 som byggts på med nyutvecklad utrustning från Orica.

ANNONS:

Taggar: ,

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.11.24

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!