Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads menar att det handlar om byggbranschens överlevnad när det gäller att få bort oseriös verksamhet. Foto: Byggnads

Publicerad den: 2020.2.11

Fusk i fokus för Byggnads i avtalsrörelsen

Ekonomi: Krafttag mot fusk och dumpade villkor blir fokus när Byggnads går in i avtalsrörelsen med ME och andra medlemsorganisationer i Svenskt Näringsliv. Men även arbetsmiljö och pensioner står högt i kurs.

Låst innehåll

Förbundsordförande för Byggnads Johan Lindholm säger såhär:

– Det här är en viktig avtalsrörelse och vi och har våra medlemmar med oss. Hundratals avtalsmotioner som kommit in har handlat om pensionerna. Det är ett dystert kvitto på att pensionssystemet är inte fungerar. Jag möter byggnadsarbetare som knaprar värktabletter varje dag för att stå ut och många oroar sig för om de ska orka arbeta fram till pension. Och för hur stor den blir när det väl är dags. Mer pengar in i systemet är en självklarhet. Och det från första arbetstimmen, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

ANNONS:

Arbetsgivarna har säkert inget att invända i denna fråga, det är helt enkelt en fråga om hur kostnaderna ska fördelas över tid och att det inte blir dyrare än inom det så kallade märket.

Men tonläget är lite högre när det gäller hur det fungerar ute på arbetsplatserna. Där vill Byggnads ställa mer raka krav.

– Nu är det upp till våra motparter att stå upp för våra kollektivavtal. Det handlar om byggbranschens överlevnad. För hur ska vi kunna locka unga till branschen när det ser ut som det gör, det är rena vilda västern idag, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Byggnads viktigaste krav:

Ordning och reda

Städa byggbranschen från fusk och “dumpade” villkor. Arbetsgivarna och företagen måste ta ett större ansvar. Uppföljning och granskning av huvudentreprenörens ansvar behöver exempelvis gå snabbare. Det är inte heller rimligt att det finns kryphål i systemet som gör att arbetare från Sverige och andra länder ställs mot varandra. Svenska kollektivavtal ska gälla alla.

Hålla hela arbetslivet
Arbetsgivarna måste ta sitt arbetsmiljöansvar på större allvar. Ingen ska bli utsatt för fara, skadas eller dö i arbetet. Regelbundna hälsoundersökningar och ett engagerat samarbete med företagshälsa är grundläggande. Skyddsombudens roll och de regionala skyddsombuden möjlighet att besöka arbetsplatser är viktiga för att öka säkerheten på byggarbetsplatserna. Deras insatser räddar liv.

Högre pensioner
Pensionssystemet är orättvist och inte anpassat efter medlemmarnas verklighet. Det är inte rimligt att byggnadsarbetare som knappt orkar jobba fram till dagens lägsta pensionsålder inte får avtalspension förrän efter de fyllt 25. Ett pensionssystem anpassat efter vår verklighet och avtalspension från första arbetstimmen borde vara en självklarhet.

Löner
Byggnads står bakom det gemensamma kravet från 12 LO-förbund om minst 3 procent i löneökning. Men ökningen får inte vara mindre än 783 kronor i månaden. Detta är ett minimum, även för dem som har mindre än 26 100 i månaden.
krav.

Jämställdhet och sexuella trakasserier
Byggnads vill ha arbetsplatser fria från trakasserier och diskriminering, som är anpassade för alla. Och det måste gå att förena familjeliv med ett arbete som byggnadsarbetare. Byggnads ställer också krav på arbetsgivarnas ansvar att utreda, och vidta konkreta åtgärder för att förhindra trakasserier.

I morgon växlar ME och Byggnads yrkanden. Mer info på Maskinentreprenörernas hemsida kommer.

Taggar: , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2020.2.11

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!