Årets "Upphandlingsrapport" i Göteborg visar att ökningen är kopplad till både investeringar och drift. Av ökningen på 1,9 miljarder kronor står investering för 1,6 miljarder kronor. Ökningen sker främst inom kategorierna teknisk anläggning, väg, samt mark och markanläggning.
-Utbetalningar för investeringar ökade betydligt mer än för drift, det beror till stor del på Göteborg Energis investeringsprojekt som står för cirka 75 procent av ökningen inom investeringar, säger Jim Holmlund, inköpsanalytiker på inköps- och upphandlingsförvaltningen.
De 30 största leverantörerna står för 31 procent av kostnaderna. Köpen görs främst inom kategorifamiljerna tekniska anläggningar, byggnader och väg, mark och markanläggningar.
Rapporten används bland annat som grund för analys av leverantörsmarknaden och klimatpåverkan av inköp, kallat miljöspendanalys.
-Med omfattande inköp kommer både stort ansvar för våra gemensamma medel och samtidigt stora möjligheter att styra marknaden mot ökad hållbarhet. Vi återkommer senare under maj med ett uppdaterat nuläge för klimatpåverkan från inköp, avseende inköpsåren 2022 och 2023, säger Carolina Hoffenback, miljöspecialist med inriktning analys på inköps- och upphandlingsförvaltningen.