Foto: Svemin

Publicerad den: 2021.5.17

”Gruvindustrin i Sverige har en nyckelroll i den gröna omställningen”

Branschpricken: Maria Sunér, vd Svemin.

Låst innehåll

Vilka frågor är det som är hetast för gruvindustrins branschorganisation Svemin i dagsläget?
– Det är helt klart tillståndsgivningen. Det är egentligen både nummer ett, två och tre på prioriteringslistan. De regelverk och lagar som styr tillstånd att öppna gruvor tolkas ofta onödigt fyrkantigt och snävt. Det görs utredningar, men här behöver politiken agera, för vi klarar inte av Sveriges eller EU:s klimatmål utan gruvindustrins råmaterial.


På vilket sätt är svensk gruvindustri nödvändig för EU:s klimatmål, tänker du?
– Sverige har en unik chans att försörja EU med de nödvändiga mineraler och metaller som industrin är beroende av för att klara omställningen. Av de 30 ämnen som EU har listat som mest kritiska och ekonomiskt viktiga för industrin och säkerheten i Europa kan Sverige leverera hälften. Det är i Sverige och Finland som detta finns och kan brytas på ett miljövänligt sätt och där arbetsmiljö prioriteras. Annars tvingas EU till import.

ANNONS:

Vad ligger bakom att gruvindustrin inte uppfattas som viktig och miljövänlig av alla?
– Branschen har såklart ett eget ansvar för det. Historiskt har gruvdrift i Sverige inte alltid varit så ren och ansvarsfull som den är idag. En gruva måste ju etableras där fyndigheten finns, och under en period så kan påverkan på miljön uppfattas som negativt av de som lever där.

Foto: Svemin

Publicerad den: 2021.5.17

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören