Idag står det klart att Sveriges första elväg kommer att byggas på E20 mellan Hallsberg och Örebro.

Publicerad den: 2021.7.1

Här byggs Sveriges första permanenta elväg

Elektrifiering: Sveriges första permanenta elväg ska byggas på E20 mellan Hallsberg och Örebro. Beslutet presenterades av Trafikverket idag.

Låst innehåll

Valet av sträcka har stått mellan E20 Hallsberg–Örebro och väg 73 Västerhaninge–Nynäshamn. Prioriteringarna och val av sträcka har skett utifrån en rad kriterier såsom vägtyp, trafikvolymer, transportupplägg, omgivningens natur- och kulturmiljö, möjlighet till kraftförsörjning samt försvarets riksintressen.

Örebro och Hallsberg ligger mitt i logistiktriangeln mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom har vi sett att ett flertal företag använder just den här sträckan för en stor del av sina transporter. Det ger tillsammans goda förutsättningar för att piloten ska realisera förväntade resultat och det är även viktiga förutsättningar för en framtida fortsatt utbyggnad.

ANNONS:

Det som händer nu är att den planerade upphandlingen för elvägen, inklusive val av teknik fortsätter. Efter upphandlingen kan vägplanen för elväg E20 återupptas. 2025 är förhoppningen att trafiken ska kunna börja rulla på Sveriges första permanenta elväg.

Taggar: , , ,

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2021.7.1

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören