Emma Feldman (M) kommunstyrelsens ordförande i Järfälla och Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL, tar det första spadtaget för Sveriges första BRT-linje och framtidens kollektivtrafik i Barkarby. Foto: Järfälla kommun, Anna Gradén

Publicerad den: 2020.2.25

Här byggs Sveriges första superbussväg

Infrastruktur: I Barkarby byggs nu Sveriges första ”superbussväg”. Idag togs första spadtaget till den så kallade BRT-vägen som är ett viktigt steg framåt i ett unikt samarbete mellan Järfälla kommun, SL och Nobina där man har för avsikt att ”skapa världens modernaste kollektivtrafik”.

Låst innehåll

Bus Rapid Transit, BRT, eller enkelt kallat superbussar – är ett bussystem med hög medelhastighet, hög turtäthet, komfort och attraktivitet. Detta är första gången i Sveriges som man bygger en så kallad ”BRT-väg”, där bussen får egna körfält i mitten av vägbanan.

Vägen byggs fyrfilig med två dedikerade körfält för buss i mitten och rondeller där bussarna får genomkörning. Bussarna prioriteras i alla signalkorsningar. Beräknad hastighet på vägen är 50 km/h. Den nya vägen skapar också en smidigare bilväg för bilister.

ANNONS:

Med BRT-vägen kan man halvera restiden mellan Barkarby och tunnelbanan i Akalla. På sikt ska BRT-linjen förlängas till Barkarby station med anknytning till pendeltågen.

Den 17 augusti i år ska vägen vara redo att trafikeras av elektriska bussar med hög turtäthet, smidig ombordstigning och hög komfort.

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.2.25

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!