Facket Byggnadsarbetareförbundet vill förhindra att skattepengar hamnar hos kriminella företag inom byggbranschen. Därför lanserar man nu en så kallad guide som innehåller krav som ska motverka det man kallar arbetslivskriminalitet och istället säkerställa "ansvarsfull användning av skattepengar". Kraven inkluderar bland annat kollektivavtal, begränsning av antalet underentreprenörer och krav på yrkesutbildad personal.
Byggföretagen är kritiska till guiden, särskilt begränsningen av underentreprenörer, då arbetsgivarna, med viss rätt, menar att det skulle utestänga många små och medelstora företag från större projekt och strida mot EU-rätten. Särskilt små och medelstora maskinentreprenörer skulle här få svårt att komma in på större projekt. Byggföretagen betonar att specialisering och användning av underentreprenörer förbättrar säkerhet och effektivitet på arbetsplatserna.
Att byggbranschen är drabbat av en del arbetslivskriminalitet och osund konkurrens är svenska myndigheter ganska eniga om. Byggföretagen förnekar heller inte att det på sina håll finns problem. Byggnads menar att arbetsgivarna inte tar tillräckligt stort ansvar och den lanserade upphandlingsguiden ska leda till att beställarna ställer krav som stoppar arbetskriminalitet, menar facket.
– Vi ser alltför ofta hur oseriösa företag utnyttjar brister i kravställningen för att dumpa löner och försämra arbetsvillkor. Det här är ett konkret verktyg att ta till för att förhindra att skattepengar hamnar i fel fickor, säger Kim Söderström, förbundsordförande för Byggnads.
Byggnads krav för hållbara offentliga upphandlingar:
• Kollektivavtal med svenskt fackförbund är en självklarhet
• Fördel till företag som har egenanställd personal. Begränsning av antal UE.
• Arbetet ska utföras av yrkesutbildad personal med språkkunskap
• Krav på platser till lärlingar och arbetsplatsförlagt lärande
• Alla företag måste sätta arbetsmiljö och säkerhet i fokus
• Krav på ID06-kort och att huvudentreprenören ska ansvara för personalliggaren
• Tydliga krav på uppföljning och kontroll kopplade till sanktioner
Bygg- och anläggningsbranschen har ett stort behov av specialisering. Byggföretagen ser med oro på att vår fackliga motpart Byggnads vill begränsa antalet så kallade underentreprenörer vid offentlig upphandling.
- Byggbranschen består till största delen av små och medelstora företag. Införs en begränsning av antalet specialister på en arbetsplats innebär det i realiteten att merparten byggföretag utestängs från större projekt, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.
Det finns mer än 70 yrkeskategorier på en vanlig byggarbetsplats.
- Hur ska samma företag utföra så skilda entreprenader som markberedning, betongarbeten, rör, plåt och målning på ett säkert och effektivt sätt? säger Mats Åkerlind.
När UE utför arbetsmoment, som varje företag är specialister på, förbättras såväl säkerheten som effektiviteten. Byggföretagens bedömning är också att en begränsning av UE strider mot EU-rätten.
Byggföretagen tycker att det är onödigt att tvinga fram ett högre tonläge inför avtalsrörelsen.
- Samförstånd mellan arbetsmarknadens parter är grunden för den svenska modellen. Kravet på max två UE-led är ett rejält ingrepp i arbetsledningsrätten, som sedan mycket lång tid ska fredas av facken enligt huvudavtalet, säger Mats Åkerlind.