Totalt drabbades 5 875 anställda av byggkonkurser under 2024. Storstadslänen står för 66 procent av konkurserna, enbart i Stockholm skedde fyra av tio av konkurserna inom byggindustrin.
- Byggmarknaden är räntekänslig. Det märks framförallt när det kommer till den avstannade bostadsproduktionen i storstadslänen, säger Johan Deremar, nationalekonom och prognosansvarig på bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.
Totalt drabbades 5 875 anställda av byggkonkurser under 2024, vilket också var det högsta antalet sedan 90-talskrisen. Storleksmässigt var det företag med fler än 50 anställda som hade den relativt största ökningen i antalet konkurser. Det som är positivt är att det i dagsläget inte ser ut som om det kommer ske samma flykt av människor från byggbranschen som under 90-talskrisen. Undersökningar visar att de flesta som blivit varslade vill och räknar med att kunna vara kvar i byggsektorn.
- Genomförda och kommande räntesänkningar gör att dimman lättar något för byggmarknaden. Förhoppningsvis inleds en blygsam vändning av bostadsbyggandet efter årsskiftet. Långsiktigt behöver vi bli fler i branschen för att kunna bygga, renovera och klimatanpassa samhällsbygget, säger Johan Deremar.
De största procentuella ökningarna i antalet konkurser skedde i Norrbotten, Gotland och Västmanland. I Blekinge, Jämtland, Gävleborg, Kalmar och Uppsala län sjönk byggkonkurserna under 2024 jämfört med föregående år.