Den 7:e april öppnar bygg- och anläggningsbranschens största och helt säkert maskinmarkandens viktigaste mässa. Tillverkare av anläggningsmaskiner brukar hur som helst försöka tajma utveckling och nyheter så att detta ligger helt rätt inför att Bauma öppnar. Men om det har snackats om elmaskiner de senaste åren så har man nu bytt till att prata om minskat koldioxid-avtryck. Fossilfritt. Med el – eller kanske med annan lösning. Tillverkare och entreprenörer har hur som helst konstaterat att marknaden för elmaskiner går lite väl trögt. Av olika skäl.
Ett skäl till att det går trögt hänger ihop med den globala byggkonjunkturen. I Tyskland – Baumas hemmaplan, föll försäljningen av anläggningsmaskiner med över 20 procent förra året – vissa maskintyper sjönk med 30 procent. Det här kan då jämföras med Sverige. Den totala försäljningen sjönk med 9 procent bland Maskinleverantörernas (ML) medlemmar. Vissa kategorier tog mer stryk än andra. Stora grävmaskiner på band sjönk med 27 procent. Hjullastare gick dock faktiskt bättre 2024 än året innan på den svenska marknaden.
Tittar man närmare på marknaden för elektriska anläggningsmaskiner konstaterar vi att ML:s medlemmar sålt 83 elektriska anläggningsmaskiner förra året. Av dessa var över hälften hjullastare. Tre stora elektriska bandgrävare såldes. Det är alltså inga imponerande volymer vi talar om.
Det finns kvalificerade uppskattningar från Off-Highway Research (OHR) om försäljningen gällande elektriska anläggningsmaskiner för i år. Man gissar att 1,7 procent av totalen kommer att vara elektriska maskiner 2025
Tidningen Maskinentreprenören var på plats i München i februari då utställare på Bauma avslöjade delar av vad man tänker ställa ut i år. Många kommer med ett antal elektriska maskiner, men det är ingen stor sak i år. Ska man vara krass så är det egentligen främst två tillverkare som slår hårt på den elektriska trumman. Det är Volvo CE, som väljer att bara ställa ut fossilfritt och elektriskt, och så är det kinesiska Liugong, som vill ta förstaplatsen på marknaden när det gäller elektriskt.
– I Asien ser vi en explosion av elektriska maskiner, och vi är redo att driva på den utvecklingen även här och vi uppfattar att våra kunder i till exempel bergtäkter är redo, säger Mathias Mähler, som är Liugongs landchef i Tyskland.
Mathias Carlhamre som är produktchef på Liugong är svensk och har bra koll på vad som händer med Liugong i Sverige. Han hävdar att intresset växer och att det just nu börjar bli större intresse – främst från de stora byggentreprenörerna. Men inte ens Liugong gör som Volvo CE. Man kommer att ställa ut 50 procent el, och 50 procent med förbränningsmotorer.
Då är det kanske lite mer intressant att höra hur Bobcat tolkar marknaden. Företaget kommer att lansera fyra helt nya minigrävare – ingen elmaskin. Förklaringen är enkel:
– Efterfrågan är inte här ännu. Och vi vill ta marknadsandelar och det gör man med vanliga dieselmaskiner som faktiskt, till skillnad från elmaskiner, säljer. Att inte marknadsföra dessa maskiner först och främst vore ju självmord, resonerar Bobcats Mike Isherwood.
Hitachi, Komatsu, Caterpillar kommer samtliga med en del elektriskt, men gör egentligen ingen stor sak av det. Maskinerna behöver finnas med på marknaden, kanske främst för att visa att företaget också kan och vill satsa på fossilfria lösningar. Att man är redo för marknaden när marknaden själv är redo, så att säga.
Och det som gör det hela lite extra intressant är att tillverkarnas europeiska samarbetsorganisation CECE nu helst inte vill tala om elektriska lösningar. Det finns en kritik som märks när vi talar med CECE:s generalsekreterare Riccardo Viaggi:
– Vi ser ju att det inte är någon efterfrågan att tala om när det gäller elektriskt. Maskinerna är 2–3 gånger dyrare. Vi från CECE vill hellre tala om att tillverkarna kan använda all ny teknik som finns till att sänka koldioxidutsläppen. Vi ska inte ha speciallösningar som är beroende av omställningsstöd som snart kan ta slut. Diskussionen har blivit fel. Vi måste tala mer om att effektivisera över hela fältet, oavsett teknik, och få ner koldioxidutsläppen. Sluta tala specifikt om elmaskiner, för det handlar faktiskt inte om vilket bränsle vi använder, säger Viaggi.