Arbetsmiljöverket ska inspektera 1 850 arbetsplatser inom bygg och anläggning för att sätta fokus på riskerna för exponering av kvartsdamm och asbest. Foto: Magnus Moström

Publicerad den: 2018.3.13

Inspektioner mot kvartsdamm

Arbetsmiljö: Arbetsmiljöverket ska inspektera 1 850 arbetsplatser inom bygg och anläggning för att sätta fokus på riskerna med kvartsdamm och asbest.

Låst innehåll

– Inspektionerna startar i mars och pågår året ut. Vi inspekterar byggarbetsplatser med mellan sex och 50 anställda. Allt färre drabbas till exempel av sjukdomen stendammslunga, men fortfarande kan mer göras för att förebygga och skydda mot exponering, både för asbest och kvartsdamm, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket.

Den som arbetar inom bygg och anläggning där sten eller betong bearbetas riskerar att utsättas för kvartsdamm. Dess små partiklar kan ge skador på lungorna och leda till sjukdomar som silikos (stendammslunga), lungcancer och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom).

I alla inspektioner kontrolleras även att företagen arbetar med att förebygga belastningsskador, som är den vanligaste anmälda arbetsskadan inom bygg och anläggning.

Taggar: , ,

Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2018.3.13

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare