Caterpillar M313D Tillverkningsår: 2013. Motoreffekt: 95 kW. Vikt: 15 ton. Tillbehör: Skopor, borstar, asfaltskärare, tiltrotator. Text och foto: Sofia Barreng

Publicerad den: 2018.12.17

”Jag vet i alla fall att jag kommer att spela dragspel”

Jag och min maskin: När Conny Stéen ska förklara varför han trivs så bra med sin grävmaskin har han först lite svårt att finna ord. Sen skrattar han och säger: – Vi är väl helt enkelt i symbios.

Låst innehåll

Maskinen som Conny Stéen skämtsamt känner en så tydlig samhörighet med är en femtontons Caterpillar M313D från 2013. Egentligen borde deras gemensamma dagar avslutas i januari, men det lutar åt att de hänger ihop ett par år till.

Du brukar köra dina maskiner i sex år, varför planerar du att behålla den här lite längre?
– Det har med åldern att göra, min ålder. Jag har fyllt 62 år och planerar att köra i högst två år till. Då känns det inte helt rätt att byta maskin och sätta sig i skuld igen. Dessutom har den bara gått 5 200 timmar och jag trivs ju som sagt bra med den.
– I vanliga fall tycker jag att sex år är ett bra intervall, jag är mån om att ha en fin maskin och är säker på att kunderna uppskattar det.

ANNONS:

Du är ju egenföretagare utan anställda, betyder det att du även sköter underhåll och reparationer?
– Förr brukade jag göra allt själv, men så här på ålderns höst har jag blivit bekväm och har numera serviceavtal på maskinen.

Du började arbeta direkt efter grundskolan och firade 45 år i yrkeslivet förra året, vilka förändringar tycker du är viktigast?
– Förarmiljön har förändrats mycket. Nu har vi ju till exempel klimatanläggningar i hytterna. Tekniska hjälpmedel, som till exempel tiltrotatorerna, har också betytt mycket.

– Det mesta har hänt under de här åren, konstaterar Conny Stéen som firar trettio år som grävmaskinist.

De senaste trettio åren har du varit egen företagare. Hur har livet som företagare förändrats?
– Det har blivit mer administrativt arbete. Jag brukar säga att det är viktigare att alla papper är i ordning än att jobbet är väl utfört, en tråkig utveckling.

Hur kom det sig att du startade egen firma?
– Jag började egentligen inom byggsektorn, men tröttnade på det. Hytten är bekvämare, och jag har alltid varit intresserad av maskiner.

Nu är du ansluten till den ekonomiska föreningen Sydschakt, har du varit det hela tiden?
– Ja, dom har jag varit trogen hela tiden. Förr tog jag egna jobb också och jobbade på helgerna, men det gör jag inte längre.

Har du alltid haft jobb?
– Det har gått bra genom åren. Jag har gjort mycket kommunjobb, till exempel vatten och avlopp. Det började med att jag skulle jobba i två veckor för Malmö kommun. Det blev femton år totalt!

Maskinen är alltså vald med tanke på kommunjobben?
– Den har helt rätt viktklass och det var egentligen därför jag redan för tolv år sedan bestämde mig för en Cat. Volvo hade inte den storleken just då och de två märkena var de enda som hade fullgod service i mitt område just då.

Vad händer när du jobbat klart, ska du göra som många andra och börja samla traktorer?
– Jag är öppen för förslag, men traktorer blir det inte. Det finns mycket man inte provat på, kanske börjar jag spela golf. Jag vet i alla fall att jag kommer att spela dragspel.

Text och foto: Sofia Barreng

Publicerad den: 2018.12.17

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!