När JCB nu börjar tillverka egna minidumprar har man bland annat sänkt dumperkorgen för bättre sikt och satt en rejäl hytt på maskinen. Foto: JCB

Publicerad den: 2017.8.9

JCB förnyar ännu en maskintyp

Teknikutveckling: När JCB nu börjar tillverka egna minidumprar har företaget utvecklat maskintypen med lägre korg för bättre sikt och försett den med en rejäl hytt.

Låst innehåll

Den engelska maskintillverkaren JCB har en tradition av att tänka nytt när det gäller anläggningsmaskiner. Bland annat var företaget först med, och hittills ensam om, att konstruera en skid steer där aggregatet bara har en arm och insteg från sidan. I fjol lanserades hjulgrävaren Hydradig, där motor, drivlina samt diesel- och oljetankar flyttats ner i undervagnen. Nu har JCB gjort ett rejält omtag på minidumpern.

– JCB har haft den här typen av dumprar i sortimentet sedan 2015, men de har producerats av en annan tillverkare. När vi nu beslutade att tillverka egna dumprar, har vi tagit chansen att utveckla maskinerna, med extra fokus på säkerheten, säger JCB:s koncernchef Graeme Macdonald.

ANNONS:

Den nya modellen heter Hi-Wiz, som betyder bra sikt, och har utvecklats mot bakgrund av en pågående debatt inom den brittiska byggindustrin om hur man ska kunna göra dessa maskiner säkrare. Problemet är att föraren har dumperkorgen framför sig, och med full last kan det vara svårt att se vad som finns framför maskinen.

De nuvarande reglerna säger att föraren ska kunna se en person eller ett föremål som har en längd på 1,5 meter. Med JCB:s nya dumper kan föraren se personer eller föremål på 1,2 meter.

För att uppnå den förbättrade sikten har JCB flyttat fram den främre hjulaxeln så att dumperkorgen kan placeras lägre, mellan hjulen i stället för ovanför. I och med att hjulaxeln flyttats fram blir hjulbasen längre vilket ger en lägre tyngdpunkt och bättre stabilitet. En annan utveckling är att dumperkorgens främre del har förlängts med en läpp som ökar avståndet mellan korg och hjul vid tippning.

JCB:s ingenjörer har även tittat på förarens säkerhet. Traditionellt har den här typen av dumprar endast en störtbåge som skydd för föraren. Även om maskinerna har säkerhetsbälte, så har det i England visat sig att många förare väljer att inte använda bältet, för att de ska kunna hoppa av maskinen om den skulle välta.

Därför har JCB försett sin nya dumper med en hytt av samma typ som på andra anläggningsmaskiner, för att ge skydd mot fallande objekt och om maskinen skulle välta. Hyttens struktur har även extra förstärkning, som i kombination med säkerhetsruta eller galler för frontrutan, gör att föraren kan sitta kvar i hytten vid lastning. Med dagens dumprar av den här typen måste föraren lämna maskinen vid lastning, konstaterar JCB.

Taggar: , ,

Text: Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2017.8.9

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!