JCB ska leverera ytterligare 400 specialbyggda snabbgående grävlastare till det amerikanska försvaret. Maskintillverkaren har samarbetat med försvaret i snart 20 år och har hittills levererat 1 200 så kallade HMEE-maskiner, High Mobility Engineer Excavators. Foto: JCB

Publicerad den: 2020.7.8

JCB gör ny miljardaffär med försvaret

Teknik: Amerikanska försvaret har beställt 400 specialbyggda snabbgående grävlastare från JCB till ett värde av hela 2,5 miljarder kronor!

Låst innehåll

Brittiska JCB och amerikanska försvaret har jobbat ihop länge. Redan för snart 20 år sedan efterfrågade försvaret en grävlastare som klarade att köra tillräckligt snabbt för att för egen maskin kunna hänga med i en konvoj.

2002 presenterade JCB den första prototypen av en snabbgående grävlastare för militära ändamål. Tekniken i de befintliga grävlastarna kombinerades med Fastrac-traktorerna och resultatet blev en maskin som klarar hela 88 kilometer i timmen vid transport. Lägg sedan till fyrhjulsdrift, fyrhjulsstyrning, lyftkapacitet på över 2 ton och grävdjup på ner till 4 meter, så har du en HMEE, high mobility engineer excavator.

ANNONS:

2005 skrevs det första miljardkontraktet med JCB och fram till idag har man levererat omkring 1 200 HMEE-maskiner.

Nyligen tillkännagavs ett nytt kontrakt på ytterligare 400 maskiner, värt över 2,5 miljarder kronor eller 269 miljoner dollar. Maskinerna kommer tillverkas och levereras från JCB:s amerikanska högkvarter i Savannah.

Taggar:

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.7.8

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!