2016 besökte Maskin­entreprenören bygget av Jeppavallen i Höör. Ett projekt entreprenören S-Schakt lade stor fokus på precision. Här är det färdiga projektet.

Publicerad den: 2020.11.16

Klart för framtida rekord

Så blev det: Krav på noggrannhet och extrem precision gav en investering i värdefull erfarenhet för S-Schakt när man byggde nya Jeppavallen i Höör. Resultatet blev en idrottsanläggning som kan stå värd för internationella tävlingar.

Låst innehåll

Jeppavallen i skånska Höör har under åren sett många friluftsdagar och lokala tävlingar. Men tiderna förändras och den ursprungliga idrottsplatsen höll inte nationell standard och kunde därför inte heller användas för officiella tävlingar. Dessutom bestod underlaget på löpar­banorna av klassisk kolstybb som numera klassas som farligt avfall. S-Schakt såg redan från början projektet som en chans att utveckla företagets portfölj och var angelägna om att ta hem upphandlingen för Jeppavallen.

– Vi gick in med ett väldigt konkurrenskraftigt pris, för vi ville verkligen ha det på vår meritlista och ha som referensprojekt, säjer Jörgen Johansson, produktionschef på S-Schakt.

ANNONS:

Utöver löparbanan tillkom också ett utegym och en parkourbana som S-Schakt utvecklat tillsammans med Höörs parkourförening.

Förhoppningen var dels att kunna utföra byggnationer av idrottsplatser i andra kommuner i Skåne, men också för att få erfarenhet av att driva projekt i egen regi. Den ursprungliga anbuds­summan låg på 5,7 miljoner och att idrottsplatsen sedan skulle certifieras efter nationell standard satte höga krav på precision i arbetet. Maskinentreprenören besökte arbetsplatsen 2016 när man var mitt uppe i bygget och höll på med det delikata momentet att lägga ränndalsstenarna som blir referenspunkten som löpar­banorna sedan byggs utifrån. Det var viktigt att dessa hamnade precis rätt, en miss här skulle betyda att löparbanan hamnar utom det tillåtna intervallet på 40 mm. Till sin hjälp hade man GPS-styrning i maskinen, men för att få total precision krävdes mätning med totalstation. Men trots att stenarna hamnade precis rätt var det nära att det gick snett i ett senare skede.

Ingmar Ripa har hand om underhållet av idrottsplatsen för Höör kommuns räkning.

– När vi lade första skiktet med asfalt så gjorde man en kontrollmätning och upptäckte att när man lade en rätskiva och mätte så såg vi att det inte blev ett jämnt fall. När vi gick runt och kollade detta så kunde man se ett samband, säger Jörgen Johansson.

Asfalten som utgör underlag för det övre gummiskiktet är lagt i två omgångar med en skarv i mitten, och där man lagt skarven på asfalten så kunde man se en liten svacka.

– Det visade sig att de som gjorde asfaltsjobbet inte hade riktat balken på läggaren så det blev en ojämnhet där, det fick ju bara inte hända.

Asfalten är porös för att låta vatten rinna igenom. Det innebar att den inte skulle gå att fräsa ner för att jämna ut ytan eftersom det skulle täppa till porerna i materialet. Mardrömsscenariot skulle ha varit att riva bort den lagda asfalten och lägga om den på nytt. Alternativet var att jämna ut ojämnheten i det andra lagret asfalt.

– Man var orolig för att det skulle kännas olika mjukt beroende på vilken bana man sprang på. Men det visade sig att vi aldrig överskred den toleransen, säger Jörgen Johansson.

Utöver löparbanan tillkom också nya omklädningsrum, ett utegym och en parkourbana som Höörs parkourförening var med och utformade.

– De hade tagit fram en skiss och så jobbade vi tillsammans med dem för att ta fram vilka material som skulle användas till det, säger Jörgen Johansson.

Taggar:

Text och foto: Daniel Gunnarsson Greis

Publicerad den: 2020.11.16

Logga in



Kom ihåg mig

Skapa användare



Do NOT follow this link or you will be banned from the site!