Publicerad den: 2017.9.18

Kvotera inte in enbart tuttar

Låst innehåll

Varför ska jag anställa Lisa 19 år som är 149 centimeter kort och väger 48 kilo utan armmuskler före Lukas som är 187 centimeter lång och väger 109 kilo i muskler bara för att Lisa vill det och för att jag behöver ha in mer tjejer i min bransch? Allt för ofta ser jag företagen panikanställa okvalificerade tjejer bara för att de är just tjejer. Inte för att de klarar jobbet bättre. Så det så.

Det pratas och det pratas om alla dessa kön och dess roller. Men allra mest hör jag nog (eller så kanske det bara är vi företagare som hör det mest) allt detta prat om könsfördelningen på arbetsplatserna. Att arbetsgivarna ska börja kvotera in eller enbart söker tjejer. Anledningen är då att yrken är så mansdominerade och att det behövs jämnas ut.

Hur kommer det sig förresten att det alltid endast är tjejer som ska kvoteras in? Är det en överbefolkning av män som jag missat att notera och som gör att män inte behövs? Eller finns det inga arbetsplatser där det är vanligt att mest tjejer jobbar av olika skäl?

För mig verkar det lite som bara tjejerna ska få förtur medan alla killar i så fall får jobba för det och lära sig passa in. 
Bara jag som hör ett orättvist mönster mot killarna här?

Men vet ni vad? Jag är en tjej och jag jobbar inom en bransch som så fint kallas för ett manligt yrke. Men vet ni varför jag gör det? Jo för att jag är bra på det. Alla jobb jag gått igenom under mina år som företagare har jag fått för att jag är bra på dem, inte för att jag har ett par jädrans fettklumpar skuttandes på min bröstkorg.

Jag har fått förfrågningar om vissa jobb, men andra har jag även sökt, men på lika villkor som alla andra. Vi borde inte få jobben utifrån våra kön, utan borde få jobben utifrån våra kvalifikationer. 
Låter inte det mer rättvist? Jo, så klart.

Jag skulle aldrig låta en man gå före för att han är just en man, men jag skulle heller aldrig för mitt liv låta en kvinna gå före för att hon är just en kvinna. För vet ni vad, det är mer killar i min bransch är vanligt för att flertalet killar är byggda för detta jobb och det ligger oftare närmare killars intresse än vad det gör hos flertalet tjejer. De tjejer som är byggda för detta och har samma intresse, de är även de välkomna, men då ska de vara just det; byggda för det här jobbet både mentalt och fysiskt, inte bara komma med två tuttar.

Emelie Jonstad

Publicerad den: 2017.9.18

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare