- Byggchefer måste ges tid att utbilda sig i arbetsmiljöfrågor, säger Lars Bergqvist som är ordförande i Byggcheferna. Foto: Sten Jansin/NCC

Publicerad den: 2016.8.30

Låg kunskap om nya arbetsmiljöregler

Låst innehåll

Varannan svensk byggchef känner inte till de nya arbetsmiljöreglerna, och bara 13 procent har gått någon form av utbildning kring de nya reglerna. Det framgår av Byggchefsbarometern 2016, en undersökning som gjorts av branschförbundet Byggcheferna. Förbundet efterlyser nu mer tid och utrymme för att förebygga och hantera arbetsmiljörelaterade frågor.

– Det här är ett tecken på att situationen för byggchefer blir allt mer ohållbar. Det måste finnas tid och utrymme att förebygga och hantera arbetsmiljörelaterade frågor. Att inte fler av våra medlemmar har fått gå utbildning i detta är givetvis oerhört allvarligt. Om människor ska bära ansvaret måste de få rätt förutsättningar, säger Lars Bergqvist som är ordförande för branschföreningen Byggcheferna.

ANNONS:

Den 31 mars i år trädde nya regler i kraft för organisatorisk och social arbetsmiljö, gällande arbete mot för hög arbetsbelastning, slitsamma arbetstider och kränkande särbehandling. Målet med de nya reglerna är att minska den arbetsrelaterade ohälsan.

– Det är inte nödvändigtvis en fråga om huruvida cheferna har kompetensen eller inte, utan snarare en fråga om prioriteringar och en alltför tuff belastning. Vi måste ha hållbara ledare för att utveckla en hållbar bransch, påpekar Lars Bergqvist.

Samtidigt visar undersökningen att sex av tio byggchefer känner sig trygga med sina kunskaper för att förebygga och hantera ohälsosam arbetsbelastning. Och nära sju av tio känner till vilka mål som är satta i sina företag när det gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet i den dagliga verksamheten.

Taggar: , , , ,

Publicerad den: 2016.8.30

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!