Statsminister Stefan Löfven träffade Veidekkes personal och presenterade nytt förslag om entreprenörsansvar.

Publicerad den: 2018.3.13

Lagstiftning om entreprenörsansvar

Branschnytt: Företag ska ansvara för att underentreprenörer betalar ut rätt lön.

Låst innehåll

Regeringen har beslutat om entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen. Det betyder att företag ansvarar för att deras underentreprenörer betalar ut rätt lön, annars är det bara för entreprenören att själv göra det.

Statsminister Stefan Lövfen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson såg bestämda ut när det tågade in på Veidekkes arbetsplats i Högdalen. I väskan låg ett förslag om att lagstifta om entreprenörsansvar.

ANNONS:

– Det finns mycket fusk och kriminalitet i bygg- och anläggningsbranschen. Min regering genomför en rad åtgärder för att sätta stopp för det. Det ska vara ordning och reda på svenska arbetsplatser. Nu lägger vi en ny kraftfull lagstiftning för att rensa upp på svenska byggen, fastslog statsministern där på bygget.

Så vad händer nu? Rätt mycket faktiskt. För lag är klart starkare och mer konkret än en överenskommelse i kollektivavtalet. Det är bland annat därför Sveriges Byggindustrier har slagits med näbbar och klor för att få regeringen att backa.
– Seriösa byggföretag ska inte betala för oseriösa aktörers dåliga beteende, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice ordförande för Sveriges Byggindustrier.

Ylva Andersson är dock inte imponerad.
– Jag är snarare förvånad över att Sveriges Byggindustrier inte ser för-delarna; det här finns redan i Norge och Tyskland. Och det fungerar som det är tänkt där, säger Andersson.

Lagen ser ut såhär:
Arbetstagare som inte får lön ska få betalt av det företag som anlitat arbetstagarens arbetsgivare. Går inte det ska huvudentreprenören betala ut lönen. Och nu talar vi om avtal enligt svenska kollektivavtal.

Tanken är att entreprenörerna nu i kedjan ska kolla, och åter dubbelkolla alla företag, så att man inte hamnar i detta läge. Oseriösa företag kommer därmed inte att få en chans, är det tänkt. För annars blir det ju minst sagt dyrt.

Lagen innebär också att facket ska ha rätt att kontrollera företagen i kedjan. Om facket inte får den information som krävs för detta, så döms det ut skadestånd. De nya bestämmelserna ska gälla från 1 augusti 2018.

Taggar: , , , , , , , , , , , ,

Foto: Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.3.13

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!