Publicerad den: 2017.4.24

Låt det sluta som i Hollywoodfilmerna

Krönika: I Hollywoodfilmer är det vanligt (och kanske nödvändigt) att de goda segrar. Låt så nu även ske i byggsektorn. Vi har inte råd med dålig arbetsmiljö, ekonomisk brottslighet och annan oseriös verksamhet. Ingen, och då menar jag igen, kommer att vilja jobba i en sunkig bransch. Kriget om talangerna är stort och det kommer att eskalera. Den bransch som lockar talangerna är vinnaren in i framtiden.

Låst innehåll

Som ni vet är det här ett ämne jag skriver ganska mycket om. Det här är frågor som engagerar och inspirerar mig. Ofta skriver jag när jag är upprörd och sett företeelser som inte är ok.

Men, äntligen börjar de tunga beslutsfattarna och starka aktörerna i branschen se klart. Jag ser mer och mer hur molnen lättar och vårsolen tittar fram. Jag skönjer att frågorna börjar landa rätt och att många inser hur fel det blir om vi inte värnar om starka och sunda företag med en kompetent och stolt yrkeskår.

ANNONS:

Jag ser nu att de politiker, organisationer och företag som tidigare enbart talat sig varma om ”fri marknad” och ingen reglering, nu ser och framförallt, inser, konsekvenserna av en sådan fri och oreglerad marknad.

Lex Laval ser ut att rivas. Bra där! Den fungerar inte för någon.

Minister Ardalan Shekarabis nya förslag om kollektivavtalsliknande villkor i alla led vid offentlig upphandling ser ut att vinna i riksdagen med hjälp av kristdemokraterna. En självklarhet att vi måste konkurrera på lika villkor.

Sveriges Byggindustrier har insett att de inte alltid skall lyssna på Svenskt Näringsliv, utan att medlemmarna förväntar sig att tjänstemännen tänker själva och värnar om de medlemsföretag som vill konkurrera med sunda underentreprenörer och inte anlita osunda lågprisföretag.

Det är ju en ”no brain:er” för vilken branschförening som helst, men BI har vaknat sent.

Veidekke har till skillnad mot andra hela tiden stått för sundhet, vägrat byta ut egna anställda framför lågprispersonal från osunda företag. Det har varit dyrt för dem och jag beundrar deras integritet samt uthållighet för det!

Jag ser landets största byggföretag Peab, med vd Jesper Göransson i spetsen, börjar rensa i sina led och ta på sig ansvaret för Peabs verksamhet.

Regeringen har börjar ta ansvar för sina myndigheter som inte agerat korrekt och kräver nu av Trafikverket att det skall redogöra för hur det tillämpar och utvärderar arbetsrättsliga krav.

Jag njuter av denna sunda svängning och svävar på moln. Och, tänker jag – snälla låt det sluta som i Hollywood­filmerna.

Jessica Löfström

Publicerad den: 2017.4.24

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!