maskinentreprenoren logo

Reportage

Lite tur - men mest skicklighet

På mindre än 10 år har Infra-Con i Örebro vuxit till att omsätta över en halv miljard årligen. Lite tur har de haft längs vägen, men framför allt är det skicklighet bakom framgångarna. – Rätt kompetens betyder allt. Det är nyckeln, säger vd Johan Kalm tvärsäkert.

writer image
Ann-Louise Larsson 

Lästid:  0 min

article
article Växthusprojektet, som är en fjäder i hatten för Infra-con, är ett av Sveriges största livs­medelsindustriella satsningar. Foto: Magnus Wahman

Infra-Cons historia börjar 2015, då grundaren Jonas Sjöström hade upptäckt en lucka i marknaden kring att bygga om och modernisera ställverk och tillhörande infrastruktur. Det var i den vevan som han kom i kontakt med företagets nuvarande vd Johan Kalm, som då arbetade på ett betongföretag som hyrdes in av Jonas Sjöström för ställverksjobben. 

– Jonas var på gång att starta upp en egen betongavdelning 2017 och det var då jag kom in i bilden, berättar Johan Kalm. 

Satsningen visade sig vara helt rätt. Det var betongavdelningen som satte snöbollen i rullning och bolaget växte snabbt. Mellan 2017 och 2020 ökade omsättningen med över 2 000 procent. När sedan en markavdelning lades till 2020 tog det ännu mer fart och företaget har fått ta emot utmärkelser som årets tillväxtföretag och Örebro läns gasell. 

Förra året omsatte Infra-Con drygt en halv miljard kronor – något som varken Johan eller Jonas kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi när de började jobba ihop för sju år sedan. 

– Jag hade inte trott att vi skulle bli så här stora så snabbt. Det har aldrig varit en medveten satsning att växa snabbt, säger Johan Kalm. 

Vad är då hemligheten bakom framgången? Enligt Johan är det ganska enkelt – duktiga medarbetare. ”Rätt” folk med erfarenhet, kompetens och kontakter som han beskriver det. Lägg sedan till kombinationen av betong och mark som gör att företaget äger hela processen och underlättar för beställaren och personal som trivs tillsammans och umgås även utanför jobbet. 

Lyckade rekryteringar har bidragit till vinsten av två stora projekt som drivit på omsättningen rejält – en storskalig tomatodling och en ombyggnad av väg 51.  

Dessutom har de senaste årens byggboom på bostadssidan gynnat Infra-Con både på betong- och marksidan. 

– Att vi startade en egen markavdelning 2020 har bidragit mycket till vår utveckling. För oss var det viktigt att kunna leverera en helhet till beställaren och att undvika onödigt ”tjafs” mellan betong och mark. Det blir mindre samordning och mer effektivt för alla, säger Johan Kalm. 

Totalt sysselsätter Infra-Con idag närmare 130 personer, varav 25 tjänstemän och resterande yrkesarbetare. Omsättningen 2023 landade på drygt 500 miljoner. Något nytt omsättningsrekord 2024 ser det inte ut att bli. Infra-Con har budgeterat för ungefär tio procents nedgång jämfört med föregående år och har runt 30 procent kvar av orderboken att fylla innan året är slut. 

– Man får jaga jobben betydligt mer nu än tidigare. Det märks tydligt att det är hårdare konkurrens om jobben, fler som lämnar anbud på jobben som ligger ute och lägre priser och fler konkurser i branschen. Vi har förlorat en del pengar på beställare som gått i konkurs och folk hör av sig till oss och frågar om jobb, säger Johan Kalm. 

Han menar att Infra-Con trots allt klarat sig bra genom både pandemi och lågkonjunktur och står bra rustade för att klara sig igenom den tuffa tid som väntar efter semestern när ett par av de pågående bostadsprojekten tar slut och orderboken inte fyllts på i samma takt som tidigare. Målet i är att fylla orderböckerna och klara budgetmålen för året. Långsiktigt ser Johan Kalm Infra-Con fortsatt som en stor, vinstdrivande aktör med möjlighet att växa ytterligare inom alla segment – kanske även slå sig in på nya. 

– Vi har varit bortskämda med att det byggts så mycket i Örebro och kunnat hålla oss sysselsatta till stor del på hemmaplan. Med nuvarande marknadsläge kanske vi behöver flytta oss lite längre. Vi räknar på jobb över hela landet och har två kalkylatorer som är fullt sysselsatta med att räkna på nya jobb.

Nyligen varslades 19 betongarbetare med anledning av att bostadsbyggandet avstannat, men Johan Kalm är hoppfull om att hinna lösa situationen under de närmaste månaderna utan att behöva skicka hem någon. 

– Vi har varslat förr, men har alltid kunnat riva pappren. Det finns tid kvar och vi gör vårt yttersta för att det ska lösa sig, säger han. 

Bostadssidan har stått för ungefär 25 procent av bolagets totala omsättning under de senaste åren och kommer så fort marknaden vänder att fortsatt vara ett viktigt ben för Infra-Con. 

– Det är mycket betong i bostäder, så för mig som betongare är det ett väldigt viktigt ben som jag absolut ser att vi ska stå på framöver. Vi har byggt upp en välfungerande organisation och den ska vi vara rädda om. Det är alltid svårt att hitta personal, men det är extra svårt med just betongare. Vi har gjort en del utländska rekryteringar på betongsidan. Det var särskilt tufft under pandemin när gränserna var stängda men vi lyckades behålla alla under den tiden. Vi ordnade boende åt dem i Sverige som de kunde vara på när de var lediga och det funkade väldigt bra under omständigheterna, säger Johan Kalm. 

Bostadsjobben gynnar även mark-sidan, som än så länge påverkats mindre av konjunkturen även om det är mest fokus på olika anläggnings- och infrajobb – allt från villatomter till riktigt stora bergsschakter. Medan det är nästintill tomt i orderboken från bostadssidan rullar det fortfarande på bra med anläggningsjobben. Ett stort och betydande uppdrag är en andra etapp i Infra-Cons enskilt största projekt någonsin, tillika ett av Sveriges största livsmedelsindustriprojekt – en storskalig tomatodling i Frövi. 

– Vi kom hit för två år sedan och har hittills losshållit runt en miljon ton berg – 330 000 kubikmeter – i etapp ett, vilket är betydligt mer än vi hade räknat med från början. Som mest hade vi runt 50 maskiner igång och tre krossar. Vi återanvände allt material på plats, berättar platschef Gustav Johansson. 

Växthuset på 100 000 kvadratmeter ska nyttja spillvärmen från det intilliggande kartongbruket och odlingen startar under sommaren. Totalt ska här skördas 8 000 ton tomater varje år – en tiondel av svenskarnas totala tomatkonsumtion. Nu ska etapp 2 igång, det handlar om ett lika stort växthus till på 11 hektar som ska byggas och lika stora mängder berg som ska sprängas. Minst ett och ett halvt års arbete till för Infra-Con väntar. 

– Vi hyr in större delen av maskinerna och förarna som vi behöver för markjobben. Det är ett medvetet val för att inte stå med maskiner och personal som vi inte har jobb åt under hela året, förklarar Johan Kalm. 

Dessutom säkerställer man att alltid ha rätt maskin för rätt jobb genom att hyra större delen av maskinparken. 

– Vi äger tre egna grävmaskiner och en lastbil med egna förare som vi hyr ut genom vårt maskinbolag, Infra-Con Maskin och därtill ett stort antal handverktyg som vi behöver till betongverksamheten. Tanken är att hyra av oss själva i första hand, men för markjobben hyr vi också väldigt mycket externt. För oss funkar det väldigt bra så, jag ser inte att vi kommer utöka maskinbolaget i närtid, säger Johan Kalm. 

Infra-Con Maskin omsätter runt 30 miljoner om året. Tack vare inarbetade samarbeten med lokala entreprenörer och schaktförmedlingen T-schakt och ett stort nätverk bland arbetsledarna har det aldrig varit ett problem att få tag i vare sig maskiner eller förare – inte ens till tomatjobbet som kräver 50 maskiner och lika många förare. 

Sedan 2020 ägs Infra-Con av Vestum. Innan försäljningen ägdes bolaget av tio delägare, däribland Johan Kalm. Delägarskap blev lockbetet för att få tag i kompetens – men när investmentbolaget kom med ett mycket lockande erbjudande bestämde de enhälligt att sälja och det beslutet har Johan Kalm aldrig ångrat. 

– Det har varit stormigt kring Vestum sedan räntorna började gå upp och allt som hänt i världen men bolaget i sig går bra och levererar som utlovat. Vi ser dem som en trygg ägare. Det har även öppnat nya dörrar för oss med samarbeten med andra bolag i deras ägo. Jag ser det bara positivt med Vestum i ryggen, konstaterar Johan Kalm. 

Nu 33-årige Johan Kalm blev vd för snart två år sedan. Infra-Con hade då hunnit växa till runt 360 miljoner i omsättning och fortsatte uppåt i rask takt. 

– Jag funderade ett tag när frågan kom. Det var viktigt att vd:n skulle vara en i gruppen och jag tyckte det lät som ett spännande uppdrag – även om jag ibland kan sakna att vara ute på projekten, säger Johan Kalm. 

Infra-Con huserar sedan två år i en nybyggd anläggning i Pilängen i Örebro. Här finns det gott om utrymme – varje tjänsteman har ett eget kontor och det finns utrymme att växa ytterligare. 

– Eftersom många av tjänstemännen sitter ute på projekten är det emellanåt ganska tomt här, men alla har tillgång till ett eget rum när man behöver det. Vi kom från en trångbodd liten kontorslokal där vi utnyttjade varje skrymsle och vrå till stora, luftiga ytor med plats att växa, konstaterar han.

Text: Ann-Louise Larsson 

prev
carousel
next

Bild:  

Magnus Wahman,  

Magnus Wahman,  

Magnus Wahman,  

Magnus Wahman,  

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer