Dags att dra igång gruvdriften i Pajala igen. runt 300 personer kommer att behövas. Foto: Northalnd

Publicerad den: 2018.2.20

Malmpriset skapar hopp i Pajala

Gruvindustrin: Priset på järnmalm har nått en nivå som gör att gruvan i Pajala startar upp med nya ägare. Till sommaren är det dags att börja köra verksamheten. Men världsmarknadspriset styr som vanligt.

Låst innehåll

Namnet på bolaget som nu är redo att köra är Kaunis Iron. Utan skulder har bolaget självfallet en klart bättre utgångspunkt än vad det konkursdrabbade Northland Resources hade på slutet. Nya investerare, de flesta svenska, har hoppat på och räknar med att få avkastning på sina satsade pengar. Och entreprenörerna på orten är sugna och hungriga att köra igång.

– Nu kommer det att funka, och vi har gått ut med att vi är intresserade av att ta stora delar av jobbet, men vi har i dagsläget inte signerat något kontrakt ännu, säger Patrik Snell, Snells Entreprenad AB, som tidigare också – under Northland – var en av de mer dominerande underentreprenörerna i gruvan.

ANNONS:

Det är optimism igen, även om det är klart att en läxa har lärts. Det är priset på malm som styr, allt går inte att lösa med att begära mer pengar från investerar i väntan på bättre tider.

– Vi har mötts av en stark optimism från investerare. Responsen har varit fantastisk. På kort tid har vi fått in drygt en halv miljard kronor till Kaunis Iron. Det ger oss en trygg grund att starta från. Även om vi vet exakt vilken produkt vi har och hur mycket vi kan producera så kan vi inte styra över världsmarknadspriset på järnmalm. Det är den enda osäkerhetsfaktorn i allt detta. Men vi är mycket optimistiska, säger Anders Sundström som är ordförande i bolaget.

Tillstånden ska vara på plats, enligt Kaunis Iron, så till sommaren 2018 ska även underentreprenörer vara kontrakterade för att börja bryta, lasta och transportera iväg malmen ut i världen.

– Trots att vi redan har en fungerande produktions- och logistikkedja på plats handlar det om att ha realistiska mål. Vi vill känna trygghet i att vi kan driva verksamheten lönsamt ganska omgående. Det måste ske på ett balanserat sätt. Sen har vi miljöaspekterna att beakta. Vi ska jobba proaktivt även med den delen, säger Per-Erik Lindvall, styrelseledamot i Kaunis Iron.

Redan 1918 hittades järnmalm i Kaunisvaara av Sveriges Geologoiska Undersökning, SGU. 2012 öppnade Northland Resources den första gruvan på orten men företaget gick i konkurs 2014 på grund av fallande priser på malm. Dagbrottet i Kaunisvaara är cirka 40 meter djupt.

Taggar: , , , , , , , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.2.20

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!