maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Märket har landat - dyrt och olycklig timing enligt ME

Efter vad som beskrivs som svåra förhandlingar har industriarbetsgivarna och fackförbunden inom industrin nått en överenskommelse om 6,4 procent i kostnadsökningar under en tvåårsperiod.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  2 min

article
article Maskinentreprenörernas förhandlingschef Claes Arenander tycker att märket denna gång hamnade högt, men att det är en fördel att avtalsperioden är två år. ME:s företag kommer dock att känna av detta då det redan nu är många som behöver säga upp personal på grund av arbetsbrist. Foto: ME

Det är ett känsligt läge. Konkurserna är fortfarande många och konjunkturen har inte helt vänt för industrin ännu. Egentligen är det bara anläggningsbyggnade som går hyfsat. Här hittar vi Seko och Byggnads och avtal som är aktuella för Maskinentreprenörerna (ME). ME tycker att avtalet blir dyrt, men anser att det finns en fördel att det är längre än ett år.

- Det är ganska dålig timing, för det är högt i ett läge där konjunkturen inte är bra. Maskinentreprenörerna har under min tid här som ansvarig aldrig sagt upp så mycket folk på grund av arbetsbrist som nu, säger Claes Arenander, förhandlingschef på ME.

– Den långvariga lågkonjunkturen, den tyska energikrisen och risker för Trumptullar är osäkerhetsfaktorer för industrin. Att vi åtminstone lyckats nå ett avtal för att säkra arbetsfreden är bra för svensk industri, och det är bra för Sverige. Kostnadsökningarna är utmanande, men hanterbara, säger Henrik Stävberg.

Kollektivavtalen löper nu under två år. Det fanns en farhåga att avtalet skulle bli kortare än så inom industrin, och avtalets längd seglar den relativt höga nivån på 6,4 procent, som kommer att ge reallöneökningar då ingen räknar med att inflationen hamnar så högt.

Kostnadsökningarna för industrin är 6,4 procent för avtalsperioden 1 april 2025-31 mars 2027.

År 1: Avtalsvärdet den 1 april 2025 är 3,4 procent

År 2: Avtalsvärdet den 1 april 2026 är 3,0 procent

Avtalsvärdena ovan inkluderar löneökningar, avsättningar till delpension och arbetstidsförkortning. Det är att räkna med att resten av avtalen landar inom dessa ramar.

LO ställer sig bakom industrins avtal och ska nu driva vidare sina gemensamma krav för samtliga tolv förbund i den samordnade avtalsrörelsen.

- Det finns arbetsgivare som vill stoppa vårt kravpaket. Men den motpart som försöker gå emot ett av våra förbund ska veta att vi i solidaritet krokat arm med varandra. Tillsammans är vi starka, säger LOs ordförande Johan Lindholm.

- Vi tänker inte låta någon hindra oss från att driva igenom våra krav på bättre villkor för Sveriges arbetare. Det är de som får landet att fungera...

- När vi gjort det ska LO fortsätta att ta arbetstidsfrågan framåt. Vi ska sänka arbetstiden i Sverige. Svenska arbetare ska inte behöva jobba mer än våra grannländer, säger LO-basen Johan Lindholm.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy