Många maskinentreprenörer har under de senaste åren valt att fokusera på bredband. Nu märks resultat. Sverige ligger i topp när det gäller digitalisering och användande av internet. FOTO:MATS ANDERSSON

Publicerad den: 2018.5.22

Maskinentreprenörer digitaliserar Sverige

Låst innehåll

EU-kommissionen publicerat 2018 års index för digital ekonomi och digitalt samhälle (DESI). Sverige ligger i topp. Skälet är bredbandsutbyggnaden som landets maskinentreprenörer stått för.

Indexet DESI är ett verktyg för att jämföra hur länder i EU lyckas med digitalisering. I år har Sverige klättrat från en tredjeplats till en andraplats. Sverige får högre poäng jämfört med förra mätningen när det gäller fast bredband, snabbt bredband, digital kompetens och internetanvändning.

ANNONS:

– Anledningen till att Sverige nu får en bättre placering är att vi gör bra ifrån oss inom bredbandsutbyggnad och medborgarnas användning av internet. Men en stor utmaning är fortfarande den offentliga sektorn. Här behöver vi växla upp och erbjuda bättre digitala tjänster inom till exempel hälsovård och övriga myndighetskontakter. Vi behöver också fortsätta arbeta aktivt med att klara utbyggnaden av snabbt bredband på landsbygden, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson

DESI mäter EU-länders digitaliseringsgrad genom att titta på områdena uppkoppling, humankaptial, användning av internet, integrering av digital teknik, och digitala offentliga tjänster.

Länder som ligger mest efter är Polen, Bulgarien, Ungern och Rumänien.
Näringslivet i Sverige ligger annars efter länder som Irland, Danmark, Holland, Finland.

Byggbranschen i Sverige ligger annars efter de flesta branscher. En undersökning utförd av Industrifakta på uppdrag av Svensk Byggtjänst visar att endast 35 procent av byggföretagen i Sverige arbetar aktivt med att digitalisera sin verksamhet.

Foto: Mats Andersson

Taggar: , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.5.22

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare