maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Maskinentreprenörer mer utsatta för stöld än snittet

Närmare 40 procent av ME-företagen drabbades av stöld förra året. Det är fler stölder än i andra branscher. Och nu ökar branschen sina brottsförebyggande åtgärder.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Statistiken i ME:s senaste Brottsrapport visar att medlemsföretagen framgångsrikt har satsat på brottsförebyggande åtgärder under senare år. Branschen är annars mer drabbad av stöld än andra branscher i en jämförelse med Svenskt Näringslivs brottsundersökning. Foto: Ryno Quantz

Det är undersökningsföretaget Navet Analytics som genomfört en intervjuundersökning med Maskinentreprenörernas (ME) medlemsföretag i augusti i år. Det brott som drabbar allra flest ME-företag är stöld. 38 procent av de tillfrågade anger att de under 2023 blev bestulna. Detta är mer än dubbelt så många som i Svenskt Näringslivs undersökning för hela näringslivet. Sedan kommer inbrott (20 procent) och skadegörelse på egendom (19 procent). 

Navet Analytics har inte haft i uppdrag att göra en analys gällande varför ME-företagen är mer utsatta för just stöld, inbrott och skadegörelse än näringslivet i övrigt. Men mycket talar för att det är tillfället som gör tjuven. Byggarbetsplatser och industriområden som ligger övergivna i mörker på natten drar till sig tjuvar.

Två internationellt prisbelönta brittiska kriminologer Ronald V. Clarke och Patricia Mayhew har i sin forskning visat att tillgängligheten till värdefulla föremål och lämplig miljö där detta finns påverkar sannolikheten för brott. Clarke och Mayhew har i sin forskning också visat att brottsförebyggande åtgärder är mycket effektiva när det gäller att minska just antalet stölder och inbrott i dessa miljöer. ME-företagen har på senare tid också förbättrat just detta, och det syns i statistiken.

Av de som utsatts för inbrott och skadegörelse anger 68 procent att de haft inbrott/skadegörelse flera gånger under 2023. Detta är en större andel än i Svenskt Näringslivs studie, där 55 procent anger att de utsatts för upprepad skadegörelse och 52 procent för upprepade inbrott. Denna statistik kan vara ett tecken på att tjuvar drar sig vid upprepade tillfällen till platser med lägre brottsskydd. 

Den grupp företag som upplever att deras utsatthet för brott har minskat (3 procent), nämner samtliga att de vidtagit brottsförebyggande åtgärder, såsom uppsättning av kameror. 66 procent av företagen som drabbats av stöld upplever att de brottsförebyggande åtgärder som gjorts har lett till ett minskat antal stölder. 

– Maskinentreprenörernas medlemsföretag utsätts ofta för stölder, vilket har lett till att många företag arbetar brottsförebyggande. I genomsnitt har företagen som utsatts för stölder investerat cirka 170 000 kr i brottsförebyggande åtgärder mellan 2021 och 2023. Det är en av de faktorer som kan ha bidragit till att andelen företag som utsätts för stöld minskat något, säger Michelle Andersson, projektledare och analytiker på Navet Analytics.

Det är främst drivmedel som stjäls. 83 procent av företagen angav att de hade blivit bestulna på drivmedel under 2023. Nio procent av företagen anger att de blivit bestulna på maskiner. Tio procent uppger stöld av teknisk utrustning. Maskiner och teknisk utrustning stjäls inte sällan av professionella stöldligor som jobbar efter beställningar.

Brottsförebyggande åtgärder och att vara noga med att anmäla brott är även polisens bästa råd. Det finns hur som helst inte tillräckligt mycket polisresurser att bevaka varje industriområde eller byggarbetsplats. 

ME-företagen polisanmäler i princip alla stölder som har med maskiner och dyr utrustning att göra. När det gäller diesel är det sämre. Enligt Navet Analytics undersökning är det 67 procent av dieselstölderna som anmäls. ME-företagen polisanmäler brott mer än vad tidigare undersökningar har visat. 85 procent av företagen tillämpar brottsförebyggande åtgärder för att förhindra stöld och skadegörelse. 

Den brottsförebyggande åtgärd som flest företag använder sig av är att maskiner och utrustning låses in (69 procent). Kameraövervakning (40 procent), larminstallation (21 procent), vaktbolag med personal på plats (2 procent) samt stöldmärkning (2 procent). 

En metod som ungefär vart fjärde företag använder är att maskinernas tankar lämnas tomma på kvällar och helger (24 procent). Maskinerna parkeras så att de inte syns eller döljs av större maskiner, utrustning såsom gps tas ur maskinerna på kvällen. 

Företagen investerade i snitt cirka 48 500 kr på brottsförebyggande åtgärder under 2023. Det är nästan en halvering jämfört med tidigare år. Ett skäl kan vara att företagen redan gjort större investeringar, så att behovet av fortsatta investeringar är lägre. I snitt lägger ME-företagen nästan 50 000 kronor på brottsförebyggande åtgärder om året, visar undersökningen.

Text: Micael Appelgren

Undersökningen

Brottsrapporten från Navet Analytics har som mål att ge en överblick över hur Maskinentreprenörernas medlemsföretag drabbas av brottslighet och vilka konsekvenser det får för företagen. 300 telefonintervjuer genomfördes med medlemsföretag under augusti 2024.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer