Att ha en bra mentor via Almi kan vara bra för företagets utveckling, tycker David Andersson.

Publicerad den: 2017.6.19

Mentorn lyfte företagandet – gav det som saknades

Spaning: David Andersson driver två företag i entreprenad­branschen i Örebro. Tillgången till en mentor via Almi har gett honom nya perspektiv i företagandet.

Låst innehåll

När Almi kontaktade David Andersson för ett förutsättningslöst möte erbjöd de några olika program för hans bägge företag. Våren 2016 var han i ett skede där han behövde hjälp med att strukturera företagen. I första hand gällde det Svenska Redskapsfabriken (redskapsfabriken.se) som ända sedan starten 2013 varit i en ständig tillväxtfas. Företaget driver en webbutik med eget varumärke och säljer redskap till entreprenadmaskiner. I sitt andra företag – Drifti – hyr han främst ut entreprenadmaskiner lokalt i Örebro med omnejd.

David Andersson fastnade för mentorprogrammet, som låg närmast till hands för att täcka hans aktuella behov. Han beskriver sig själv som en person som framför allt drivs av att göra affärer, inte av att vara ledare.

– För mig var det mest naturligt att leta efter en person med erfarenhet av struktur och ledarskap. Och jag såg framför mig en företagare som var mellan 60 och 70 år och kunde vara mitt bollplank, berättar David Andersson.

Han var också tydlig med att hans tilltänkta mentor hade presterat något och inte bara var en person att prata med.

Men David Anderssons bild av mentorn stämde inte åldersmässigt. Mentorn Pär Johansson är strax under 40 år, i samma ålder som David Andersson. Efter ett enda möte kände både adept och mentor att matchningen var rätt. Adepten lockades av mentorns bakgrund som logistikansvarig hos Volvo Construction Equipment som tillverkar anläggningsmaskiner.

– Men det var inte det viktigaste, utan det var hans gedigna CV och att han var beredd att släppa lite på sin hemlighet och sin framgång. Det jag främst behövde hjälp med gällde mig som ledare och att skapa processer och ordning och reda. Jag ville ha en mentor som kunde komplettera mina egna svagheter och behov.

Det mest konkreta som mentorskapet lett till är att Örebroföretagaren stärkt den digitala kommunikationen och fått nya perspektiv som ledare. Hans bägge företag har börjat använda appen Trello, som närmast kan beskrivas som projektmetodik, och som ger bättre visuell styrning.

– Trello är inte superrevolutionerande men den spar tid och är ett bra hjälpmedel för att göra vardagen enklare. Appen är molnbaserad och tillgänglig för mig och de sju anställda i bägge bolagen.

Trello finns att ladda ner på App Store och Google Play och är ett viktigt verktyg som förbättrat arbetsflödena, där David Andersson på ett tydligare sätt än tidigare ser statusen på jobben.

Under ett år, från våren 2016 till våren 2017, har mentor och adept träffats en gång varje månad i cirka två timmar varje gång. Det har inte funnits någon exakt mötesordning inför varje möte. För det mesta var det mentorn som föreslog vad som skulle tas upp på mötena, men adepten bestämde alltid ytterst vilka frågor han ansåg vara viktiga att prioritera.

– Jag har ibland svårt att se de stora skillnaderna som mentorskapet gett, men när jag tittar närmare på det vi utfört inser jag att jag fått mycket gjort. Det gäller inte minst den digitala kommunikationen. Förutom redan nämnda Trello gäller det även externt mot kunder, där hemsidan har förbättrats på flera plan. Den har bland annat fått starkare budskap och blivit mer lättnavigerad.

Mentorn har också hjälpt adepten att se företagen i ett större perspektiv och se över lönsamheten i de aktuella projekten.

– Det vill jag förmedla till maskinentreprenörer som skäl till vad de kan få ut av en mentor.

En mentor har också förmåga att se företaget i ett större utifrånperspektiv.

– Om ambitionen är att företaget ska växa måste affärerna förstås bli större. Då är en mentor ovärderlig som bollplank för att jag som företagare ska kunna öppna ögonen för att skapa nya affärsmöjligheter.

Efter avslutat mentorskap har David Andersson fortsatt att hålla kontakten med Pär Johansson, som i dag är anställd på rekryteringsföretaget TNG Group.

– Min största passion som företagare är att omges av duktiga människor som en viktig del i arbetet för att lyckas som företagare. Och Pär är absolut en av de personerna.

Text: Anders Myrdal

Publicerad den: 2017.6.19

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare