Swerock blandar slagg i betongen för minskad klimatpåverkan. Foto: Magnus Åkesson

Publicerad den: 2019.10.24

Mindre cement i betongen

Betong: Swerock ersätter cement med restprodukter från ståltillverkning för betong med mindre klimatbelastning.

Låst innehåll

Tillverkningen av cement är kraftigt miljöbelastande med stor energiåtgång och koldioxidproduktion. En minskad användning av cement i betong är en väg att minska belastningen. Enligt satsningen Betonginitiativet bör klimatneutral betong finnas på marknaden 2030 och vara i full användning 2045.

Peab:s dotterbolag Swerock satsar nu på klimatförbättrad betong under varumärket Eco-Betong och räknar med att koldioxiden från tillverkningen kan reduceras med cirka 50 000 ton per år genom att slagg ersätter en del av cementen.

ANNONS:

– Betong med slagg är ett avgörande steg på vägen mot vårt mål att vara klimatneutrala senast år 2045, säger Håkan Wifvesson, vd på Swerock.

Företaget levererar redan idag slagg men utökar nu verksamheten genom att bygga en egen fabrik i Oxelösund. Där kommer slagg att tillverkas av restprodukter från SSAB:s ståltillverkning på orten.

Förutom en minskad klimatbelastning konstaterar Swerock att den nya betongblandningen även har andra fördelar.

– Den här betongen har längre livslängd än traditionell betong samtidigt som den är tätare och ger ett bättre skydd mot vatten och sulfatklorider, säger Håkan Wifvesson. Dessutom är den ljusare, vilket är en fördel i exempelvis tunnlar.

 

Taggar: , ,

Sofia Barreng

Publicerad den: 2019.10.24

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!