Testprojekt Electric Site med eldrivna fordon i en bergtäkt, som drivs av Volvo CE och Skanska, visar på 98 procent lägre utsläpp av koldioxid. Foto: Volvo CE

Publicerad den: 2018.11.22

Minskade utsläpp med 98 procent

Eldrift: Volvo CE:s och Skanskas testprojekt Electric Site med eldrivna fordon i en bergtäkt visar på 98 procent lägre utsläpp av koldioxid. Samtidigt har kostnaden för energi och maskinister minskat med 70 respektive 40 procent.

Låst innehåll

Volvo CE och Skanska har under de senaste tio veckorna testat forskningsprojektet Electric Site i Skanskas bergtäkt Vikan kross, nära Göteborg. Under testet har en kabelansluten elektrisk grävmaskin matat en elektrisk kross. Materialet har sedan transporterats av åtta batterielektriska förarlösa lastfordon. Slutligen har krossmaterialet organiserats av en elhybrid hjullastare.

Resultaten är bättre än förväntat. När testperioden drog igång räknade man med att utsläppen av koldioxid skulle minska med 95 procent. Efter tio veckors testkörning visar mätningarna att koldioxidutsläppen minskat med 98 procent. Samtidigt har energikostnaden minskat med 70 procent och operatörskostnaden har minskat med 40 procent.

ANNONS:

– Resultaten är mycket uppmuntrande. Nu fortsätter vi testerna. Det är precis den här typen av partnerskap som vi har med Volvo som kommer att krävas för att klara omställningen. Alla delar av samhället behöver samarbeta, säger Anders Rehnström, vice vd Skanska Sverige.

Testkörningen av Electric Site i bergtäkten i Göteborg förlängs nu till årsskiftet.

– Vi kommer nu att vidareutveckla dessa tekniska lösningar och konceptets tillförlitlighet, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE.

Om Electric Site

Taggar: , , , ,

Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2018.11.22

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!