På bilden syns Camilla Alvsell som i tidningen Maskinentreprenören för tre år sedan berättade att det krävs ”skinn på näsan” som tjej för att det ska funka i den mansdominerade branschen. Foto: Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2018.3.8

Något fler tjejer vill bli maskinförare

Utbildning: Byggbranschen domineras av män, och det är något som allt fler i branschen ser som ett problem. Även regeringen faktiskt som på internationella kvinnodagen 8 mars gick ut med att man vill att 25 procent ska vara kvinnor i branschen om bara 12 år. Hur är dock oklart.

Låst innehåll

Maskinentreprenörer har ganska stora möjligheter att förändra företagskulturen genom att anställa fler kvinnor. Bland annat blir maskinerna, med den senaste tekniken, allt bättre i arbetsmiljösynpunkt. Tendensen är också att allt fler unga kvinnor väljer att söka sig gymnasieskolans utbildningar för anläggningsmaskinförare. Även om killarna dominerar stort fortfarande.

Enligt Skolverkets statistik ser det ut såhär:

ANNONS:

År 2012 valde 33 tjejer att gå maskinförarutbildning på gymnasieskolan. 2013 registrerades 58 kvinnor. Åren efter har det legat runt 50 stycken varje år, men den senaste mätningen för läsåret 2017-2018 valde 62 unga kvinnor maskinförarutbildning på gymnasieskolan. Men ska siffran upp till 25 procent, som regeringens målsättning ligger på, krävs det att det varje år kommer in 200 unga kvinnor varje år.

Taggar: , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.3.8

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!