Nu påbörjas arbetet med att upprätta vägplaner för att kunna elektrifiera sträckorna Hallsberg-Örebro och Västerhaninge-Nynäshamn.

Publicerad den: 2020.2.18

Nästa steg för elvägsprojekt

Elektrifiering: I somras kom beslutet om att två vägsträckor; Örebro-Hallsberg och Västerhaninge-Nynäshamn, ska byggas om till elvägar för tung godstrafik. Nu inleds arbetet med att upprätta vägplanerna, vilka är en förutsättning för att kunna påbörja elektrifieringen.

Låst innehåll

Elektrifiering av vägnätet har varit på tapeten de senaste åren och det har gjorts en del provsträckor med olika tekniker, bland annat mellan Gävle och Sandviken. Nu ska två de första två permanenta sträckorna elektrifieras och det handlar om att bygga om befintlig väg så att bussar och lastbilar ska kunna laddas under tiden de kör. Arbetet med att upprätta så kallade vägplaner har inletts och utförs av WSP.

– Som ingenjör och tekniker är detta ett drömuppdrag. Vi kommer vara med att sätta praxis för framtidens transporter. Vi har lång och bred erfarenhet av att ta fram vägplaner, men detta kommer involvera nya kompetenser hos oss och vi behöver arbeta utifrån flera olika scenarier eftersom vi ännu inte vet om fordonen kommer laddas via marken eller via tråd i luften, säger Jonas Victorin, ombud hos WSP.

ANNONS:

Vägplanerna för de två sträckorna ska vara klara om ett år och utifrån dessa kommer man att fatta beslut om vilken av sträckorna som är bäst lämpad som den första ”elvägspiloten”.

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.2.18

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!