Nu drar NCC igång bygget av etapp Centralen på Västlänken i Göteborg. Bygget ska vara klart 2026. Illustration: Trakfikverket/Tomorrow AB Kanozi

Publicerad den: 2018.3.1

NCC bygger Centralen i Göteborg

Projektnytt: NCC har undertecknat avtal med Trafikverket om att bygga Centralen, som är en betydande etapp av Västlänken i Göteborg. Uppdraget omfattar en pendeltågsstation under jord samt cirka två kilometer tågtunnel.

Låst innehåll

Uppdraget består i att bygga en ny bro över E6 i öster, ett järnvägstråg, en bergtunnel genom Gullberget, betongtunnel i lera samt den underjordiska pendeltågsstationen Station Centralen strax norr om Göteborgs centralstation samt fortsatt betongtunnel västerut fram till Göteborgsoperan, en sträcka på totalt knappt två kilometer. Produktionen startar direkt med förberedande arbeten, Tunnelarbeten startar hösten 2018. Projektet planeras pågå till 2026.

– NCC bygger två etapper i Västlänken. Våra tidigare erfarenheter med Citytunneln i Malmö och Citybanan i Stockholm har gett oss värdefull erfarenhet vad gäller hållbara tekniska lösningar och användandet av den senaste teknologin inom anläggningsbyggande, säger Nils Bjelm, divisionschef Civil Engineering, NCC Infrastructure.

ANNONS:

Sedan tilldelningsbeslutet våren 2016 har NCC och Trafikverket arbetat i en ny samverkansmodell kallad Early Contractor Involvement, ECI, som innebär att parterna i tätt samarbete genomför projektering och optimerar kostnaderna för projektet. Riktkostnaden som nu har fastslagits är 4,7 miljarder kronor.

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,

Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2018.3.1

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!