Håkan Broman, tf vd för NCC säger att det måste skiftas fokus från tillväxt till lönsamhet inom NCC. Foto: Jenny Gaulitz/NCC

Publicerad den: 2017.12.13

NCC misslyckas i historisk högkonjunktur

Byggindustri: En av de svenska byggjättarna, NCC, har hamnat i en allvarlig brygga. Att tvingas vinstvarna under en historisk högkonjunktur för branschen tyder på allvarliga brister på ledningsnivå.

Låst innehåll

Att NCC: ägare själva inser allvaret med att misslyckas i en så god konjunktur som nu råder, är tydligt. Därav det snabba beslutet i oktober att låta tidigare vd:n Peter Wågström lämna sin post med omedelbar verkan. Han är självfallet inte den enda orsaken till att lönsamheten får underkänt. Men här krävdes en signal ut mot marknaden att resten av ledningen insett misslyckandet och att flera viktiga förändringar måste göras skyndsamt.

Den som nu får vd-rollen tills vidare är bolagets tidigare finanschef Håkan Boman som fått bli tillförordnad koncernchef.

Det viktigaste för NCC nu är att snabbt se över kostnaderna och sänka dem. NCC:s ledning har kommunicerat att det också är målet och att fokus måste flyttas från tillväxt till lönsamhet. En filosofi som låter som en självklarhet för varje företagare, men som kan vara nog så svårt i ett företag som är van att leva på sina muskler och volymfördelar. NCC kommer att tvingas till en kulturell förändring som i stort påminner om det som Svevia har tvingats gå igenom de senaste åren. Målet just nu är att sänka kostnaderna med 200 miljoner under året som kommer.

Rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2017 beräknas bli nära noll. Det är självfallet inte godkänt.

Att bolaget hamnat här beror egentligen på att projekt inom NCC Infrastructure inte gått lika bra i verkligheten som i teorin och att detta kommit upp till ytan för sent. Detta i sin tur kan bero på brister i rutiner och avrapportering. Efter en genomgång och omstrukturering påbörjad i september konstaterar NCC att affärsområdet 2017 gör en förslut på 100 miljoner kronor.

NCC har tidigare fastslagit en strategi att växa och höja omsättningen 5 procent per år samtidigt som rörelsemarginalen ska förbättras från 3 till minst 4 procent.

– För att lyckas med strategin krävs att vår bygg- och anläggningsverksamhet utvecklas bra. Denna verksamhet har levererat avseende orderingång men resultatet har varit svagt. Fokus kommer framöver att ligga på att förbättra lönsamheten och det är inte prioriterat att upprätthålla tillväxtambitionen i strategiplanen. Förutom att förbättra lönsamheten är arbetsmiljö och säkerhet högt prioriterat, säger Håkan Broman tf koncernchef NCC AB.

Micael Appelgren

Publicerad den: 2017.12.13

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare