Vid utbyggnade nav Ångströmslaboratoriet i Uppsala har arbetsmiljörabetet haft hög prioritet - något som gett projektet Håll nollans arbetsmiljöpris 2020. Foto: Håll nollan

Publicerad den: 2020.3.31

NCC prisas för säker arbetsmiljö

Arbetsmiljö: NCC har idag vunnit Håll Nollans arbetsmiljöpris 2020 för projektet Ångströmslaboratoriet etapp 4, där arbetsmiljöarbetet är en integrerad del i byggprocessen. Närvaro, dialog och trivsel har varit nycklar till märkbart minskade olyckor på bygget – vilket har lett till mätbara resultat.

Låst innehåll

Ångströmlaboratoriet omfattar undervisnings- och forskningslokaler om totalt 30 000 kvadratmeter vid Uppsala universitet. Här har NCC jobbat systematiskt med bland annat processkartor och tydlig ansvarsfördelning för att skapa en säker produktion.

Under projektet har även AI-teknik testats för att öka säkerheten. Detta genom ett samarbete med bland annat Microsoft. Med hjälp av kameror i tornkranarna och avancerad mjukvara kan människor och fordon som befinner sig i högriskområde upptäckas och på sätt kan ökad säkerhet skapas vid tunga lyft.

ANNONS:

– Det ska vara en självklarhet för alla involverade att verka för en god arbetsmiljö. Projektteamet för Ångströmlaboratoriet etapp 4 har verkligen visat prov på detta. Projektet är ett mycket bra exempel på hur arbetsmiljöarbetet kan integrerats genom hela processen samt hur AI-teknik kan öka säkerheten ytterligare, säger Mattias Monbäck, avdelningschef Uppsala Gävle/Dala på NCC.

– Jag och juryn är imponerade av hur team Ångström har lyckats att skapa motivation och engagemang kring arbetsmiljöarbetet. Extra roligt är att de tagit fram en modell som ser till att produktionens erfarenhet tas till vara för att få en säkrare projektering. Ett arbete som har gett synliga resultat, inte bara när det gäller att förebygga olyckor, utan också när det gäller trivsel, rimlig arbetsbelastning och att skapa en arbetsplats att vara stolt över, säger Ulrika Dolietis, vd på Håll Nollan.

Juryns motivering till Håll Nollans arbetsmiljöpris 2020: ”Genom att visualisera hur varje agerande gör skillnad för allas säkerhet hela vägen från projekteringen i kombination med ett öppet klimat, så har Ångström lyckats skapa en säker produktion. Ett arbete som har gett synliga resultat, inte bara när det gäller att förebygga olyckor, utan också när det gäller trivsel, rimlig arbetsbelastning och att skapa en arbetsplats att vara stolt över”.

Taggar: ,

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.3.31

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!