Terrängskuggning över Sareks nationalpark med hjälp av Lantmäteriets nya höjdmodell. Illustration: Lantmäteriet.

Publicerad den: 2019.12.13

Ny höjdmodell från Lantmäteriet

Höjddata: Efter elva års laserskanning från flygplan har Lantmäteriet nu färdigställt en höjdmodell över hela Sverige. Höjdmodellen gör det bland annat möjligt att skapa en 3D-bild av terrängen.

Låst innehåll

Höjdmodellen består av koordinatsatta höjdpunkter i ett regelbundet rutnät. Med hjälp av moderna kartprogram kan rutnätet kombineras med en karta och ge en tredimensionell bild av landskapet.

– Höjdmodellen ger stora möjligheter att skapa moderna kartor som efterfrågas av stat, kommun och företag, säger Mikael Henriksson, chef för Lantmäteriets bild- och höjdsektion.

ANNONS:

– Tillförlitliga höjddata efterfrågas alltmer, inte minst för olika klimatanpassningsåtgärder och beredskapsplanering för klimat- och miljöförändringar. Höjdmodellen gör det bland annat möjligt att skapa tredimensionella kartor som tydliggör risker för ras och jordskred längs vattendrag och kust, säger Mikael Henriksson på Lantmäteriet.

Höjdmodellen kommer att hållas aktuell med hjälp av regelbunden flygfotografering och fortsatt laserskanning i olika delar av landet. Lantmäteriet har bland annat ett uppdrag att genomföra laserskanning av Sveriges skogsmark.

Taggar: , ,

Sofia Barreng

Publicerad den: 2019.12.13

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!