Trafikverket inför nu krav på ITS för att göra vägarbeten säkrare. Foto: Trafikverket

Publicerad den: 2020.6.4

Nya krav gör vägarbetena säkrare

Arbetsmiljö: Under året kommer Trafikverket att införa krav på dynamisk visning av trafikinformation vid vägarbeten på större vägar, vilket ska höja säkerheten för både personal och trafikanter.

Låst innehåll

Kravet på ITS-utrustningen syftar till att varna före vägarbeten, påminna om vilken hastighet som gäller om det uppstår köer. Med mer uppmärksamma förare kan olyckor reduceras markant.

– Det är glädjande att det nu finns ett inriktningsbeslut om hur vi ska arbeta med ITS-lösningar vid våra vägarbeten från 2020 och framåt. Det är nu Sveriges tur att följa andra länder i den här frågan så att säkerheten förbättras för både trafikanter och personal när vi arbetar på våra mest trafikerade vägar, säger Petra Flour, ansvarig för Trafikverkets nationell åtgärdsplanering, verksamhetsområde planering.

ANNONS:

De nya kraven kommer införas 2020-2023. Från 2020 ska alla nya entreprenader som upphandlas använda ITS på TEN-T vägnätet (de flesta Europavägarna) där fordonsmängden överstiger 10 000 fordon/dygn. Dock kommer man under det här året att göra undantag för entreprenader inom underhåll från kraven. Från och med nästa år omfattas samtliga entreprenader, alltså även underhåll.

Från 2022 ska nya entreprenader använda ITS på skyddsklassade vägar och senast 2023 kan Trafikverket ta emot sensorbaserad information från vägsidesutrustning som TMA och kövarning, med syfte att höja kvalitet och förbättra trafikinformation till exempel med automatisk information om när ett vägarbete börjar och slutar.

Trafikverket reviderar nu sina upphandlingsmallar med de nya kraven.

– Det ger alla verksamhetsområden rätt förutsättningar. Våra entreprenörer vet vad som gäller och får tid på sig att få utrustningen vi kräver på plats, säger Petra Flour.

Taggar: ,

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.6.4

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!