I december 2022 fick Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, sitt miljötillstånd beviljat av Mark- och miljödomstolen och i samband med det kunde ovanjordsarbeten inledas. Nu startar nästa fas i projektet med omfattande underjordsarbeten för den nya förvaringsanläggningen av så kallat kortlivat radioaktivt avfall. Avfallet är låg- och medelaktivt. Det betyder att det till skillnad från använt kärnbränsle inte behöver kylas och att det är relativt kortlivat.
Den nya delen av består av sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter och ska ligga på 120-160 meters djup i berget. Den utbyggda delen placeras i anslutning till befintligt förvar i urberget under havet utanför Forsmark.
När utbyggnaden står klar ska anläggningen ha en total lagringskapacitet på cirka 180 000 kubikmeter.
– Det är ett viktigt steg för SKB, vi är glada att beskedet kommit så att vi nu kan komma igång med nästa fas i utbyggnaden av SFR. Nu har vi alla tillstånd på plats för att bygga ut anläggningen så att vi kan ta emot våra ägares drift- och rivningsavfall. Vi ser fram emot att påbörja bergarbeten i mitten av december, säger Stefan Engdahl, vd för SKB.
Bergarbetena beräknas ta tre år, därefter väntar ungefär tre år av installationsarbeten innan den nya anläggningen är redo att tas i bruk.