Lyra”, skulptur i skogsmark av Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur. Vinnande tävlingsbidrag i arkitekttävling för "Svampens arvtagare - ny högreservoar i Örebro.

Publicerad den: 2019.1.7

Örebro avbryter upphandlingen av ny vattenreservoar

Byggprojekt: Under 2018 påbörjade Örebro en upphandling för den nya vattenreservoaren Lyra. – Det är en unik byggnation i Sverige, och att bygga en så stor vattenreservoar är en stor satsning, så det är viktigt att alla detaljer blir rätt från början, säger Charlotte Nilsson, VA-chef i Örebro kommun. Det gjorde det inte först. Nu avbryter Örebro upphandlingen för att göra om och göra rätt.

Låst innehåll

Under upphandlingens anbudsperiod fick Örebro in en del frågor från möjliga anbudsgivare som gjorde att man förstod att upphandlingsdokumenten inte var tillräckligt tydliga. Ansvariga gick återigen genom underlaget, och anlitade också externa konsulter som har granskat det. Efter det har Örebro sett att man behöver rätta till bristerna i upphandlingsdokumenten. Bristerna gjorde att möjligheterna för anbudsgivare att bedöma arbetet och att beräkna kostnader inte var tillräckliga. Därför har Örebro nu beslutat att avbryta upphandlingen, och istället planera för en ny upphandling.

– Eftersom underlaget inte var tillräckligt tydligt kunde vi inte med säkerhet välja det mest ekonomiskt fördelaktiga anbudet, utan vi behöver göra om upphandlingen, säger Charlotte Nilsson. Det kan tyckas omständligt men att det blir rätt är viktigt av många skäl, allt från att det ska vara en rättvis process för alla anbudsgivare till att vi ska få en ny vattenreservoar som är av högsta kvalitet.

ANNONS:

– En så stor vattenreservoar är en ovanlig och komplex byggnad, och att upphandla bygget av något sådant sker ytterst sällan, säger Helena Sköld Lövgren, upphandlingschef på Örebro kommun. Vi har lärt oss mycket under resans gång, och kommer därför att kunna genomföra upphandlingen med en bredare kunskap.

Den exakta tidsplanen för ny upphandling är inte satt ännu, men man hoppas att upphandlingen kan avslutas under försommaren.

Taggar: , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2019.1.7

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!