Peab ska bygga en ny containerhamn i Sundsvall på uppdrag av SCA. Kontraktet är värt ungefär 250 miljoner. Bild: Peab

Publicerad den: 2021.5.3

Peab bygger hamn för en kvarts miljard

Projekt: För att möta den ökade efterfrågan på pappersmassa och sågade trävaror bygger SCA en ny containerhamn i Sundsvall. Uppdraget har gått till Peab och är värt en kvarts miljard.

Låst innehåll

Den nya containerhamnen ska byggas i anslutning till Tunadalshamnen och motsvarar fyra fotbollsplaner i storlek. Den årliga kapaciteten ligger på ungefär 100 0000 standardcontainrar. Till detta kommer det att byggas en ny kaj, vilket innefattar stora grundläggnings- och pålningsarbeten. För att säkerställa att mer djupgående fartyg än de som angör hamnen idag kan trafikera sträckan kommer även hamnbassängen att muddras. I projektet ingår även stora el-, vatten- och avloppsarbeten.

– Vi ser fram emot att få utveckla ytterligare en del av Sundsvall Logistikpark genom att bygga den nya containerhamnen tillsammans med SCA. Vi har god erfarenhet av att samarbeta i stora och komplexa projekt, såsom de närliggande utbyggnationerna av Östrand Massafabrik och Tunadals sågverk. Att vara delaktig i att utveckla infrastrukturen och ett effektivt och hållbart transportnav för Sundsvall och Norrland är självklart för oss som Nordens samhällsbyggare, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab.

ANNONS:

Uppdraget är en utförandeentreprenad i partnering. Byggstart är planerad till efter sommaren och projektet beräknas vara klart under hösten 2023.

Taggar: , ,

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2021.5.3

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören