Återbruk och återvinning av betong i denna omfattning för konstruktionsbärande delar anses unikt i Sverige. Den cirkulära betongen består av 30 procent återbrukad betong i stället för ballast. Genom att fokusera på cirkulariteten minskar behovet av jungfruligt material, vilket är själva syftet.
-Genom att tänka cirkulärt kan vi minska användningen av både ekonomiska och naturliga resurser. I alla våra verksamheter strävar vi efter att reducera förbrukningen av naturresurser. Betong spelar en viktig roll i detta, och jag är stolt över att vi tillsammans med Jernhusen kan använda dessa produkter för att arbeta mer hållbart, säger Magnus Wedholm, projektdirektör på Peab.
Syftet med hållbara initiativ i projektet är att begränsa klimatpåverkan. Vilket behövs i branschen. Bland annat för att minska CO2-utsläppen, som på senare tid har ökat på grund av hårt neddragen reduktionsplikt.
-Vi är stolta över att vara en del av detta betydelsefulla projekt där vi levererar ECO-Betong med mycket Merit och återvunnen krossad betong. Det är verkligen inspirerande att se hur beställaren vågar ta stora steg för miljön och satsa på innovation. Vi ser fram emot att fortsätta denna resa där vi tillsammans med projektet kan minska vår klimatpåverkan, säger Andreas Arvidsson, arbetschef på Swerock som ingår i Peabkoncernen.