Haris Zelic, KMA-chef på ED Bygg i Linköping ser stora fördelar med den mobila tankstationen för HVO på arbetsområdet. Foto: Lasse Hejdenberg

Publicerad den: 2020.2.26

Pilotprojekt med mobil HVO-tankning lyckat

Miljö: I höstas etablerades Sveriges första mobila tankstation för HVO på en byggarbetsplats i Linköping. Under det första halvåret har det tankats över 27 000 liter HVO-diesel i maskinerna på arbetsplatsen. Det innebär en koldioxidbesparing på motsvarande 15 svenskars klimatpåverkan under ett helt år.

Låst innehåll

– Den flyttbara HVO-tanken är ett pilotprojekt i syfte att testa nya lösningar för en effektivare och mer klimatvänlig bygglogistik, och en mer hållbar stadsbyggnation. Det är väldigt roligt att den har mottagits så väl av aktörerna, säger Camilla Einarsson, logistiksamordnare i Ebbepark i Linköping, där tankstationen idag står.

Totalt har det tankats 27 671 liter HVO-diesel av de entreprenörer som arbetar i området. Detta motsvarar en koldioxidbesparing på 79 139 kilo eller 15 svenskars klimatpåverkan under ett helt år.

ANNONS:

HVO-stationen är ett samarbete mellan de kommunägda fastighetsbolagen Sankt Kors, Stångåstaden, Lejonfastigheter, Energifabriken och Logistikkluster Östergötland. Den består av en 10-kubiks cistern med förnybar diesel, 100 procent HVO. Tankningar registreras i en app som gör administrationen och uppföljningen enklare.

– Vi såg tydliga fördelar med produkten, bland annat effektiviseras vårt jobb när vi slipper åka och tanka fordonen. Administrationen och uppföljningen är smidig och risken för bränslestöld är mindre, säger Haris Zelic, kvalitet-, miljö och arbetsmiljöchef på ED Bygg, som är Stångåstadens entreprenör för byggandet av bostäderna i kvarteret Lugnet.
– Även om literpriset är något dyrare så sparar vi både tid och arbete – det finns en ekonomisk uppsida med andra ord. Den andra stora fördelen är att man faktiskt tankar fossilfritt. Som ett ISO-certifierat bolag är målet alltid att hitta metoder som minskar vår miljöpåverkan. Maskiner och transporter är något vi själva har identifierat som en viktig miljöaspekt att hantera under produktion. HVO-macken kommer definitivt hjälpa oss att nå våra miljömål, fortsätter Haris Zelic.

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.2.26

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!