Byggbranschen behöver drygt 40 000 fler medarbetare, enligt Sveriges Byggindustrier.

Publicerad den: 2017.5.9

Regeringen kallar in byggbranschen

Arbetskraft: Sveriges Byggindustrier har blivit inbjudna för att träffa statsministern för samtal om kompetensförsörjning. Det är hög tid. För det saknas drygt 40 000 personer för att klara behovet.

Låst innehåll

– Det råder stor brist på kompetens inom byggbranschen där över 60 procent av våra medlemsföretag uppger att bristen på just arbetskraft är ett hinder för att de ska kunna växa. För att klara kommande åldersavgångar behöver vi över 40 000 nya medarbetare och för att överhuvudtaget klara av att bygga bort bostadskrisen behöver vi många fler. Det är en stor utmaning både för oss men också för regeringen säger Mats Åkerlind, tillförordnad vd Sveriges Byggindustrier.

Att regeringen har frågor till byggbranschen är varken konstigt eller överraskande. Frågan om kompetensförsörjning har varit på tapeten i flera år och problemen har verifierats i flera studier och rapporter. Bland annat en rapport som bostadsminister Peter Eriksson själv beställt. Nu vet man. Men vad gör man?

ANNONS:

Sveriges Byggindustrier har levererat en rad förslag som regeringen nu ska titta på. Om det räcker är väl oklart, men det är i varje fall flera bra åtgärder som kan förbättra situationen. Det finns också ett antal förslag som borde finnas med, men som ännu inte är där. Det som fortfarande är ett stort bekymmer är att kvinnor inte lockas i så hög grad som önskat till branschen, och att ungdomar inte väljer byggbranschens yrkesutbildningar i så hög grad som krävs för att klara kompetensförsörjningen. Här behöver man tänka längre än i dagsläget. I grund och botten handlar det om att lyckas göra branschen mer attraktiv för fler.

Detta föreslår Sveriges Byggindustrier:

Högskola/Universitet

Rikta resurser till utbildningar inom högskolan som är kritiska för samhällsbyggandet. Dessa är:
– Högskoleingenjör bygg, särskilt de med inriktningar mot produktion och anläggning
– Lantmätarutbildningar

Man bör också säkerställa samverkan i form av branschråd mellan högre bygginriktad utbildning och branschen. Skälet är såklart att utbildningarna ska vara anpassade till verklighetens behov.

Yrkeshögskolan:
Öronmärk medel för YH-utbildning inom samhällsbyggnad och byggteknik.

Yrkesutbildning i gymnasieskolan:

Se till att yrkesvux kan etableras inom de bygginriktade yrkesprogrammen (Bygg- och anläggning, El och energi samt VVS och fastighet).
Starta om gymnasial lärling och skapa förutsättningar för en äkta lärlingsmodell med stort branschinflytande över utbildningen. Dagens verksamhet med gymnasial lärling riskerar att sänka branschens etablerade lärlingsmodell.

Arbetsförmedlingen:
Låt Arbetsförmedlingen ”öronmärka” personal som har branschkännedom.
Förbättra verifieringen av den kompetens som arbetssökande uppges ha i Arbetsförmedlingens register.
Förbättra och förenkla valideringar av personer som inte har en erkända kvalifikationer.

Taggar: ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2017.5.9

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!