Maskiner med elmotorer ska uppmuntras med pengar från regeringen. Maskiner finns. Vissa tillverkare har redan nu kompletta uppsättningar. Foto: Wacker Neuson

Publicerad den: 2020.8.13

Regeringen vill uppmuntra elmaskiner med premier

Teknik: Idag fattar riksdagen beslut om en ny förordning gällande klimatpremier för att öka intresset för elektriska arbetsmaskiner. Regelverket börjar gälla 7 september i år och det är Energimyndigheten som ska administrera utbetalningar av pengar till företag som investerar i elmaskiner.

Låst innehåll

Bakgrunden är att regeringen vill öka ta akten i klimatarbetet för att de uppsatta klimatmålen ska nås. Regeringen föreslår därför ökade satsningar för en klimatomställning av industrisektorn respektive transportsektorn och bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Men det är inga stora summor i dagsläget, men bedömare menar att det kommer mer i nästa budget och att regeringen nu endast gör en uppstart för att visa vart man vill att industrin ska gå de kommande åren. Klimatpremie gäller för ellastbilar och ”elektrifierade arbetsmaskiner”, som det står skrivet.

ANNONS:

Enligt regeringskansliet finns det inga detaljer om vilket storlek maskinen måste ha, men tidningen Maskinentreprenören får veta att det som i branschen kallas minigrävare antagligen kommer att räknas in. Anslaget till dessa klimatpremier för 2020 är totalt 120 miljoner kronor.
Ett antal maskintillverkare har i dagsläget elmaskiner. Wacker Neuson som satsade tidigt på detta har inte bara mingrävare, utan även hjullastare och dumper med elmotorer.

Taggar: , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2020.8.13

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!