Efter ett rekordskalv på måndagsmorgonen hålls Kirunagruvan stängd. Inspektioner fortsätter idag och förhoppningen är att kunna öppna delar av gruvan under dagen idag. Foto: G. Rúnar Gudmundsson / Alm & ME

Publicerad den: 2020.5.19

Rekordskalv stoppade Kirunagruvan

Gruvor: Ett jätteskalv - det största gruvskalvet i Sverige någonsin - stoppade all verksamhet i LKAB:s gruva i Kiruna på måndagsmorgonen. Förhoppningen är att kunna öppna delar av gruvan under dagen idag.

Låst innehåll

Efter att bergsmekaniker gjort noggranna undersökningar av berget under gårdagen tror man att verksamheten ska kunna komma igång igen under dagen idag, men fler besiktningar ska göras innan man fattar beslut om återöppning. En del mindre bergutfall på några ställen konstaterades efter undersökningarna och efter det har löst berg tagits bort och man har förstärkt bergväggarna med betong och cement.

Skalvet inträffade på 1108 meters djup, där 13 personer befann sig. Ingen skadades vid händelsen och alla kunde ta sig ut ur gruvan säkert.

ANNONS:

– Det här är det största gruvskalv som inträffat i Sverige, med 4,1 i magnitud. Även internationellt sett är det ett stort gruvskalv. Vi har några polska gruvor som ger ifrån sig fyror ibland, men annars är det ovanligt, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet till TT.

Taggar:

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.5.19

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!