Toyotas humanoid T-HR3 kan utvecklas mot viss byggindustri. Japanerna ligger långt framme i robotindustrin, ,främst för att brist på arbetskraft blivit allt mer problematiskt. Foto:Toyota

Publicerad den: 2019.1.17

Robotar tar plats på japanska byggen

Teknik: I Japan föds allt färre barn och till följd av detta växer arbetskraftsbristen. Den japanska byggbranschen har som i Sverige svårt att rekrytera ungdomar och allt fler byggföretag börjar titta på robotlösningar.

Låst innehåll

Senaste mätningen av antalet personer verksamma i den japanska byggindustrin visade att det fanns 3,4 miljoner aktiva. Men statistiken pekar på att det kommer att minska ner till 2,2 miljoner om sex år. Det är den japanska byggjätten Shimizus beräkningar.

Shimizu höll förra året i en visning i Tokyo av sina tankar runt robotutvecklingen i sitt företag. De aktuella robotarna var framtagna för att bygga bro och kunde svetsa, lyfta och montera bultar. Bolaget visade också en robot som var framtagen för att klara att bära material till bygghissar för vidare transport.
Det som är intressant är att det är byggföretaget själv tillsammans med en tysk robottillverkare som står för forskning och utveckling. Shimizu räknar därmed att man i slutändan även kan komma att exportera och sälja sina robotar till andra byggföretag globalt. Inga beslut är dock fattade ännu då det fortfarande är att betrakta som en försöksverksamhet.

ANNONS:

Shimizu räknar dock inte med att robotar kommer att kunna ersätta det stora tappet av byggnadsarbetare Japan. Så problemen kvarstår. Byggboomen i landet kan därför komma att mattas av på grund av brist på arbetskraft.

Toyota arbetar på en robotmodell, den så kallade T-HR3, som kan komma att vidareutvecklas mot byggbranschen. Den anses tillhöra femte generationen av bolagets humanoider. Systemet kommunicerar med 5G som är betydligt snabbare och säkrare än tidigare system, och kan fjärrstyras från 10 kilometers håll. Det här är dock en “hjälp-robot” där det behövs en person i andra änden som styr. Minskar alltså inte direkt bristen på arbetskraft, men kan komma att fungera bra där det är för farligt för människor att vistas. Personen som styr roboten är uppkopplad så att roboten följer människans rörelser och VR-glasögon tar emot bilder från robot till människa.

Taggar: , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2019.1.17

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare