maskinentreprenoren logo

Krönika

Rustar kvinnor för fred

Lästid:  0 min

article

Efter krig kommer fred. Åtminstone i den bästa av världar. 

Och när ett land har raserats måste det byggas upp igen. Till det behövs råvaror, utrustning och arbetskraft. 

I Ukraina pågår just nu ett utbildningsprogram för att avhjälpa en rejäl brist på maskinförare. 

Det är Volvo CE som låter Ukraina gå först ut i sitt globala utbildningsinitiativ Iron Women. För enligt Volvo CE är just kvinnor en förbisedd resurs. Tillsammans med den ideella föreningen Beredskapslyftet och ETS Group, som etablerat utbildningsanläggningen, har Volvo CE som mål att utbilda 50 ukrainska kvinnor till maskinförare under 2025.

Men inte fler än 50, vad gör det för skillnad? Tanken kommer direkt – men som alltid inleds förändringar med små steg. Och de första stegen är faktiskt redan tagna. Under 2024 har Beredskapslyftet utbildat över 200 ukrainska kvinnor till lastbils- eller bussförare och målet för 2025 är att omskola och vidareutbilda 1 000 kvinnor.

Ukraina är bara ett av många länder världen över där det finns plats för fler kvinnor som operatörer av tunga maskiner. I Peru har Volvo Trucks under tio år utbildat kvinnliga lastbilschaufförer inom programmet Iron Women och för fem år sedan startades programmet i Sydafrika. Idag utbildas järnkvinnor av Volvo i tio länder och över 700 professionella lastbilsförare är resultatet.

Med dessa välutbildade Iron Women bakom ratten på tunga lastbilar höjs kompetensen i yrket och man hoppas på förbättrad lönsamhet i branschen med säkrare trafik som grädde på moset.

När nu Volvo CE startar ett eget Iron Women-program lägger man till en aspekt. Målet är att uppnå en ökad jämställdhet i branschen. 

Tanken går direkt till alla kvinnor som under historiens krig bemannat fabriker och lantbruk för att ersätta männen som kallats ut. Visst återvände många av dem till spisen efter krigets slut, men det går ändå inte att underskatta betydelsen av kvinnornas intåg i yrkeslivet för hur vårt samhälle förändrades under 1900-talet. Ett steg var taget.

Nu tar Volvo CE och Iron Women ett steg i Ukraina. Sen väntar Indien och
fler länder lovar Volvo CE.

Text: Sofia Barreng

Plus & Minus

Kvinnor blir allt vanligare i de svenska hytterna.

Vår bransch kämpar fortfarande med rekrytering av både män och kvinnor.

Sofia Barreng

Journalist och teknik-agronom. Skriver om entreprenad- och lantbruksmaskiner. Ägnar all ledig tid åt husrenovering, men smiter ut i Tjust skärgård så ofta hon kan.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer