Sandviks lastmaskin som är helt batteridriven visar att även tillverkarna av anläggningsmaskiner kan lyckas med större modeller om de bygger om från grunden. Foto: Sandvik.

Publicerad den: 2020.12.30

Sandvik har tagit stora kliv 2020

Gruvbranschen: Under året har det ramlat in intressanta nyheter av olika slag från svenska Sandvik. Kanske lite för många för att bilden ska bli tydlig. I julhelgen gjordes också ett stort förvärv av världsledande DSI Underground med 2 000 anställda.

Låst innehåll

Studerar man Sandviks år som gått kan man konstatera att bolaget är bra med när det gäller automatisering och omställning till elektricitet i driften av sina maskiner. I september lanserades lastaren LH518B. Här har tillverkare av anläggningsmaskiner en del att lära, när Sandvik (även Epiroc) bygger om till eldrift startar man från grunden och tar fram ett helt nytt koncept.

Även när det gäller satsningar på automatisering och AI bygger Sandvik nytt från start. I höst visade bolaget sitt koncept “The Auto Mine” som är en av de absolut första automatiserade lastarna med teknik som fungerar och med all säkerhet sätts i produktion.

ANNONS:

Lite under radarn, på självaste julafton meddelade Sandvik att signerat ett avtal om att köpa DSI Underground som är ett världsledande företag som specialiserat sig på bland annat säkerhetslösningar för gruvindustrin. Det är ingen liten affär om konkurrensmyndigheterna godkänner affären. DSI har 22 fabriker och är verksamma i 70 länder med sina 2 000 anställda. Prislappen uppges ligga på 500 miljoner euro. Säljare är riskkapitalbolaget Triton som också tidigare ägde Eleda Group (där bland annat Kewab ingår).

Taggar: , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2020.12.30

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!