Sandvik förvärvar amerikanska Artisan Vehicle Systems, som är specialiserat på batteridrivna lösningar för maskiner i underjordsgruvor. Artisan tillverkar två lastmaskiner som lastar fyra respektive tio ton, och en dumper som lastar 40 ton. Foto: Artisan Vehicle Systems

Publicerad den: 2019.2.6

Sandvik köper specialist på batteridrift

Gruvmaskiner: Sandvik förvärvar amerikanska Artisan Vehicle Systems, som tillverkar batteridriven utrustning och elmaskiner för underjordsgruvor. Det är ett strategiskt köp för att öka Sandviks fokus på forskning och utveckling av eldrivna maskiner.

Låst innehåll

Artisan Vehicle Systems är baserat i Kalifornien, och bolagets kärnteknik är batteripaket, drivsystem för fordon, batteridrivna elfordon och mjukvarubaserade styrsystem. Artisans lastare och truckar för underjordsgruvor är utrustade med företagets egna batteridrivna drivsystem.

− Jag är nöjd att se det här strategiska förvärvet av Artisan så kort efter förra årets öppnande av Sandviks toppmoderna innovations- och utvecklingscenter för batterier och elektrifiering i Åbo. Det är i linje med vår ambition att vara ledande inom marknaden för batteridrivna fordonslösningar, säger Lars Engström, chef för Sandvik Mining and Rock Technology.

ANNONS:

Artisan kommer att utgöra en affärsenhet i divisionen Load and Haul, inom Sandvik Mining and Rock Technology.

− Området där Artisan är baserat är en föregångare inom elfordonsutveckling. Det kommer att vara vårt nya fotfäste inom forskning och utveckling som kompletterar den kompetens vi har i Finland. Kombinationen av våra kunskaper och färdigheter skapar en mycket stark plattform, säger Mats Eriksson, chef för Load and Haul Division, Sandvik Mining and Rock Technology.

Parterna har enats om att inte offentliggöra köpeskillingen i affären. Transaktionen förväntas avslutas under första kvartalet 2019.

Taggar: , , , , ,

Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2019.2.6

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare