maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Seko lägger arbetstider på förhandlingsbordet

Det är inte främst pengar Seko vill diskutera med ME i årets avtalsrörelse. Facket räknar med att ”märket” går igenom. Men arbetstider ligger högt på listan.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Sandra Lindström som är avtalsansvarig på det största avtalet som rör ME-medlemmar konstaterar att det kommer att bli arbetstider i centrum i diskussionerna med ME. Foto: Micael Appelgren

Det är inte mycket folk i korridorerna på Hagagatan i Stockholm. Här håller annars facktopparna i Seko och Byggnads till. Men nu är alla ute och diskuterar och förhandlar med medlemmar och arbetsgivarorganisationer. Seko har en rad avtal att hantera bara inom området Väg och ban. Här finns fyra olika avtalsområden: Väg- och banavtalet (med Byggföretagen), Maskinföraravtalet (med ME), Järnvägsinfrastrukturavtalet (Almega) samt ett fåtal medlemmar som arbetar med infrastruktur inom kanalbolagen.

− Vi har tagit fram sju olika yrkanden som har med Maskinföravtalet att göra. Det är väldigt många fler yrkanden från ME, säger Sandra Lindström som är avtalsansvarig för avtalen på Väg och ban inom Seko.

Det var över en månad mellan att ME växlade yrkanden med Seko och de första förhandlingsdagarna. Det är ovanligt. Ofta vill man komma igång snabbare. Men redan tidigt gick det att se att arbetstider på ett oroväckande sätt kommit upp som centrala och viktiga för både ME och Seko. Det var länge sedan det var konflikt på detta avtal, men denna avtalsrörelse kan bli tuffare än vanligt då både arbetsgivare och facket siktat in sig på samma fråga och ställt den högst upp.

− Ja, det kan bli lite tufft, svårt att veta vad vi ska börja prata om, säger Sandra Lindström och ler lite. Hon ser inte orolig ut, men det är helt uppenbart att hon funderar.

Arbetstider ligger för övrigt som en fuktig filt över hela avtalsrörelsen. LO kom i mitten av april med en delrapport som dom anser visar att vi jobbar mer i Sverige än i de flesta andra länder i EU. Nästa rapport från LO ska leda fram till ett ställningstagande om arbetstidsförkortning i Sverige generellt.

Seko och Sandra Lindström har inget att säga om detta i denna avtalsrörelse, men frågor som gäller medlemmarnas lediga tid har hamnat högt när fackförbundet tog fram de viktigaste kraven under sin avtalskonferens.

− Resor har dykt upp på flera ställen. Medlemmarna tycker att de allt oftare spenderar mycket tid i bilen till och från arbetsplatserna. Det kan bero på att företagen har tagit mer och mer jobb utanför sin region, längre bort. När vi ställer frågan till våra medlemmar om fritid, så ser vi att den värderas allt högre, och långa restider påverkar ju såklart detta, säger Lindström.

Och här – när det gäller arbetstider – går det en tydlig linje mellan Seko och ME, och antagligen också då mellan arbetstagare och företagare. Två tydliga olika behov som på något sätt ska fogas samman till en kompromiss där båda parter kanske inte blir nöjda, men lite missnöjda, som det heter när en kompromiss har gjorts.

− Det vi hör från våra medlemmar är att de inte vill bli tvingade att jobba övertid eller utföra arbete på obekväm arbetstid, utan att det sker på villkor som vi kommit överens om. Och arbetstider, hur arbetsdagarna ser ut, kommer att bli allt viktigare när branschen nu försöker få in fler kvinnor i branschen. Jag tycker mig till exempel se att de kvinnor som kommer in i branschen ofta övergår till att bli tjänstemän efter ett tag, säger Sandra Lindström och låter det sedan bli en retorisk tystnad i rummet. 

Är det så? 

− Det borde man i varje fall ta reda på. Hur det ser ut. Undersöka. Det görs ju så många andra undersökningar, och detta skulle vi nog behöva veta mer om.

Det som är intressant i ett samtal med Seko är att det inte är direkt mycket tryck på frågan om pengar. Sandra Lindström verkar nästan tycka att frågan är ointressant då det ändå kommer att landa runt det så kallade märket. Och medlemmarna på Maskinföraravtalet har hur som helst bra betalt om man tittar på hela Seko-kollektivet. Liten diskussion kring dumperförarna kommer alltid upp dock. Seko är inte förtjusta i att just denna grupp maskinförare tjänar mindre än de andra.

− Det är konstigt. Det är ett svårt och ansvarsfullt jobb som är lika komplicerat som att köra någon annan maskin. Man måste ha bra koll på vägens bärighet till exempel.

Sekos krav innan märket sattes: Samma lön som för övriga arbetsmarknaden. Det betyder 4,2 procent, dock med ett lägsta utrymme om 1 222 kronor per månad och heltidsanställd räknat per individ inom avtalsområdet. Avtalsperiodens längd ska vara ettårig. Restider, boende, arbetstidsförkortning och avsättning till extra pension är viktiga frågor som Seko kommer att driva. Det nuvarande avtalet löper ut 31 maj 2025.

Text: Micael Appelgren

Seko

Sekos medlemmar inom Väg och ban arbetar bland annat med att bygga och underhålla vägar och järnvägar. Medlemmarna finns i mer än 3000 olika företag. 90 procent av företagen har färre än tio Seko-medlemmar. Fyra av tio medlemmar är anställda hos stora arbetsgivare. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer