Serneke har haft det tufft ekonomiskt under en längre tid. När den nya ägaren Mutares SE & Co KGaA tillträdde den 30 november förra året hade den finansiella situationen för Serneke Sverige AB försämrats avsevärt och till slut blev situationen ohållbar. Konkurs blev den enda utvägen.
– Den finansiella situationen har visat sig vara än mer allvarlig än vad som var känt när bolaget förvärvades. Det försämrade läget i bolaget sedan förvärvsavtalet undertecknades i juni har fått negativa spridningseffekter i hela verksamheten, bland annat i form av ett sänkt kreditbetyg och stillastående projekt. De problem som framkommit under våra undersökningar efter att vi övertog kontrollen över bolaget har varit så pass betydande att vi tyvärr inte ser någon annan lösning än att begära Serneke Sverige AB i konkurs, säger Miikka Suominen, styrelseordförande.
På konkursförvaltarens begäran har byggbolagets samtliga projekt nu stoppats.
– Det är pausat tills vidare, framför allt för säkerhetens skull, säger konkursförvaltare Jörgen Wistrand till EFN Finansmagasinet. Närmast kommer konkursförvaltaren att göra en konkursbouppteckning där alla tillgångar och skulder kartläggs.
– Men den kommer först komma om sex, sju veckor. Det är för tidigt i processen för att ge några kommentarer, säger han till EFN.
Totalt rör det som om ungefär 100 projekt, bland andra Handelshögskolan i Göteborg, ett nytt vårdcenter i Trollhättan samt nytt campus för Bäckängsgymnasiet i Borås, Kalmarsundsverket och kvarteret Ornitologen i Lund som stoppats. 550 anställda berörs av konkursen.
Serneke Invest, Serneke Fastighets AB samt Ola Serneke AB påverkas inte av konkursen.