Verktyget lyfter bentonitblocken med vakuum och placerar dem på rätt plats. Även här används naturligtvis automatik. Roboten vet exakt hur utrymmet ser ut där blocken ska placeras och vet också exakt hur blocken är utformade och bäst ska hanteras.
När nu regeringen äntligen har gett klartecken och godkänt SKB:s plan för hur slutförvaringen ska genomföras börjar Äspölaboratoriets uppdrag närma sig sitt slut.
Efter årtionden av forskning och tiotusentals besökare har takten blivit lugnare. Men det finns såklart fortfarande uppgifter att sköta.
Längst in i en tunnel cirka 400 meter under jord står bergsarbetarna Jerry Norrström och Oscar Skärkarl från Uppländska Berg och handskrotar en tunnelvägg. Så lågteknologiskt som det kan bli.
– Ja, det kan ju inte bli mycket primitivare, skrattar Jerry Norrström, men det funkar.
Sedan tio år tillbaka är det Uppländska Berg som sköter underhållet av tunnlarna. Platschef Urban Nyberg berättar att det inkluderar allt som krävs för att tunnlarna ska hållas i skick och vara säkra.
– Vi bergförstärker och skrotar, det handlar om allmänt bergunderhåll alltså. Säkerheten är viktig, både för personalen och med tanke på den stora besöksverksamheten.
Till sin hjälp har arbetslaget en teleskoplastare och en borrrigg. Varje helg får Merlon åka upp till ytan för en välförtjänt dusch. Miljön är tuff nere i tunnlarna.
– Fukten tränger in precis överallt, till exempel har vi fått byta en hel del elektriska komponenter, berättar Jerry Norrström och lägger ifrån sig skrotningsspettet.
Det drar ihop sig till lunchpaus, ovan jord.
– Det är ett bra jobb här nere, men skönt att komma upp ibland också, konstaterar Oscar Skärkarl.